Atatürk İlkeleri Evrenseldir! LaiklikBu gün sınavda bir soru vardı, Sınavdan soru aşırmak uygun değildi, ama çaktırmadan bir tane sorunun paragrafını sınava gireceğim belgenin arkasına yazdım. İşte o sorunun paragrafı? Soru daha sonra geliyor
Konu HasretGÜMÜŞ tarafından açılmış, 510 kişi tarafından görüntülenip, 3 yanıt almış.
|
Özel Yazılım Trojan+, güncellemeli ve garantili. Sadece 690TL! Kredi kartınıza 12 taksit kolaylığı!
|
|||||||
Atatürk İlkeleri Evrenseldir! Laiklik konusundaki toplam yorum: 3, okunma sayısı: 510. |
|
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
#1 |
|
Forum Ustası
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Jun 2007
Üye numarası: #129311 Yer: SAMSUN-Kuşadası- AYDIN
Karma etkisi: 37822
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 3781291
|
Bu gün sınavda bir soru vardı,
Sınavdan soru aşırmak uygun değildi, ama çaktırmadan bir tane sorunun paragrafını sınava gireceğim belgenin arkasına yazdım. İşte o sorunun paragrafı? Soru daha sonra geliyor ancak onu not alamadım! *** Atatürk ilkeleri dünyanın uygar kesimlerinde doğru kabul edilip uygulanmaktadır. Türk toplumu ilerlemek ve gelişmek isteyen bütün toplumlarda uygulanabilecek esasları içermektedir. Bu paragrafı açacak olursak; ![]() Laiklik evrensel bir ilkedir. Laiklik, bilginin dogmalardan ve inanç kategorilerinden bağımsızlaşması demektir. Bilginin deney ve gözlemlerden kaynaklanmasını öngörür. Laiklik kelimesi değişik ve çelişkili anlamlarda kullanılan bir kelimedir. Dilimize Fransızca’dan “laic, laiquee” sözcüklerinden geçmiştir. Fakat, Tanrı tanınamazlık değildir. Laik Hukuk, dini olmayan, dini ilkelerden kaynaklanmayan hukuk demektir. Kaynak: Wardom http://www.wardom.com.tr/showthread.php?t=482432 Laik devlet ise, Dini kurallara, dini ilkelere dayanmayan devlet anlamına gelir. Kaynağı insanların dini inançları değil, yaşamak için gerekli olan ihtiyaçlarıdır. Ancak şuraya dikkatini çekmek istiyorum; Laiklik, İnsanlayış yaşayışlarındaki dinsel, etiksel davranışlara saygı göstermek zorundadır. Devlet dinlere karşı tarafsızdır. Ancak bu tarafsızlığın anlamını ve sınırlarını belirler. Devlet taassub (hoşgörüsüzlük) ve irtica karşısında tarafsız kalamaz. Belki de ülkemiz bu iki kavram arasında kalmıştır ne dersiniz? Hem laikleşmeye engel olmaya çalışan kurumların yanında kalarak, muhalefetiyle iktidarıyla, Hem de kendisi gibi düşnmeyenleri aşağılamak, yargılamak ve saygısızlık olarak başgösteren ama bunu mahkeme kararıyla kapatmasını bilen bir yönetim şeklimizin varlığı bize bunları görmezlikten gelmemizi sağlamasıyla, Üzerinde durmamakta ısrar ettiğimiz belli başlı maddeler olabilir. Peki Laikliği neye göre tanımlarız? Batıdan aldığımız ve benimsediğimiz şekliyle mi? Yoksa Arap ülkelerinin de kabul ettiği ama kullanım şekillerinin kendi yaşayış biçimlerine göre laikleştiği kavrama göre mi? Laiklik ilkesini atılım olarak kabul eder isek; Sanırım kendi sınırları içerisinde gelişen bir toplumun bir önceki zamana göre değiştiği ve geliştiği haliyle bunu pozivitize edebliriz. Aksi takdirde, diğer ülkelere göre, Hollandada laiklik; eroinin sokak ortasında serbest halde satılmasını yasak olarak kabul etmeyen bir anlayışa sahip olan yönetim sisteminde anlamlandırırken, ülkemizde, kişilerinin başörtülerine dil uzatmalar, düşünce özgürlüklerinin çalınması gibi anlayışla ilerleyen bir sistemin olmasının yanında farklı algılamalara ve farklı anlamlara çıkmasına sebebiyet veriyor. Aynı şekilde; Arap ülkelerinin birçoğunda da laiklik kelimesi kullanılmaktadır. Varın siz düşünedurun, Suriye, Lübnan, Cezayir gibi ülkelerde yeni yeni yapılanmaların ve ayaklanmaların, iç karışıklıklarının yaşandığı ülkedeki laiklik kelimesinin anlamını. Netice olarak; Laiklik evrenseldir, içine sığmayan bir cevherdir. Durmadan gelişen bir anlayıştır. Buna sahip olmak, onu uygulamaktan geçer. Yazmakla değil, hayata atamak gerek. Saygılar. Hasret GÜMÜŞ |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Banned
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Dec 2007
Üye numarası: #174279 Yer: yüzü
Karma etkisi: 0
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 1717175
|
Devletçilik konusunda ne düşünüyorsun HasretGümüş.
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Forum Ustası
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Jun 2007
Üye numarası: #129311 Yer: SAMSUN-Kuşadası- AYDIN
Karma etkisi: 37822
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 3781291
|
Bu konuya daha sonra değinirim ![]() Ne yazık ki, Atatürk ilkeleri günümüzde tam anlamıyla uygulanamamaktadır. Bunu söyleyebilirim. Ancak söylediğiniz noktayı çok iyi anlıyorum. Bütün ilkelerin de birbirleriyle bağıntılı olduğunu unutmaz isek, yukarıda da değindiğim şu örneği verebiliriz; Aslında sizin sorunuzun yanıtını ben yukarıda sormuştum? Alıntı:
Devlet taassub ve irtica edilebilir olarak gördüğü yerelere müdahele edebilir diyelim. Ekonomik olarak da Kalkınma adına, görmezden gelmeleri saymaz isek, önemli atılımlar yapılmıştır. Bunlara örnek verecek olursak en önemlisi Borsadır. Özelleştirmelerdir. Kamu kesimlerindeki yatırımlardır. Bunları sadece şimdiki iktidar döneminden bahsederek değil de biraz geçmişten günümüze kadar olan değişimden olan gözlemleri öne alarak bakarsak, değişikliği görmek tabii olacaktır. Ancak şöyle bir gerçek var, devletçilik anlayışında bir ilkeye sahip çıkabilmek için, buna sahip olmak demek; bunu uygulamak ve/veya uygulayabilmek demektir anlayışına sahip olmakla eşdeğerdir. Güzel hatrınıza bu şekilde bir cevap verdim. Ancak konumuz laiklik anlayışıdır. Kolay gelsin Düzenleyen HasretGÜMÜŞ : 29-05-2011 at 21:08. Sebep: imla |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Hızlı Çırak
![]() ![]() Kayıt Tarihi: May 2011
Üye numarası: #545426
Karma etkisi: 337
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 33543
|
Laiklik üzerine ciltlerce kitap yazılsa bizim insanımız okumadığı için Laikliğin gerçek anlamını kavramaktan uzak kalacaktır.
|
|
|
|
![]() |
| Şu Anda Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Bu Konuda Aradığınızı Bulamadıysanız Şunlara Bakmanızı Öneririz
|
||||
| Konu | Konu Yazarı | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
| Atatürk ve Fenerbahçe | ysunshine | Fenerbahçe - Galatasaray | 5 | 08-12-2009 19:34 |
| Atatürk Bizimle | Mert233 | Mustafa Kemal ATATÜRK | 51 | 23-02-2008 22:27 |
| Atatürk 10 kasımda ölmedi | Müfettiş | Komplo Teorileri | 18 | 22-01-2008 09:24 |
| Atamız İle İlgili Kitaplar | MATRIX_90 | Mustafa Kemal ATATÜRK | 0 | 07-02-2007 10:07 |
| Türkçü Başbuğ Atatürk Diyorki | Emekli Subay | Mustafa Kemal ATATÜRK | 2 | 11-08-2006 05:02 |
|
|