Atatürk ve Neyzen Tevfikhttp://i.min.us/jlwhSi.jpg (http://min.us/llwhSi) Atatürk ve Neyzen Tevfik Atatürk ve Neyzen Tevfik'in Buluşması çok enteresan olaylara sahne olmuştu. Kılık kıyafet düzenlemesinin yapıldığı günlerde, Atatürk Balikesir'e gitmeyi planlamış, Balıkesir Milletvekili Süreyya Bey'e, Neyzen
Konu ESTERGON tarafından açılmış, 649 kişi tarafından görüntülenip, 16 yanıt almış.
|
Özel Yazılım Trojan+, güncellemeli ve garantili. Sadece 690TL! Kredi kartınıza 12 taksit kolaylığı!
|
|||||||
Atatürk ve Neyzen Tevfik konusundaki toplam yorum: 16, okunma sayısı: 649. |
|
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
#1 |
|
Moderator
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Jan 2006
Üye numarası: #47801 Yer: im KALBİN
Karma etkisi: 44090
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 4407476
|
Atatürk ve Neyzen Tevfik'in Buluşması çok enteresan olaylara sahne olmuştu. Kılık kıyafet düzenlemesinin yapıldığı günlerde, Atatürk Balikesir'e gitmeyi planlamış, Balıkesir Milletvekili Süreyya Bey'e, Neyzen Tevfik'i görme arzusunu ileterek, "Onu mutlaka bulup getirin" demiş. Süreyya Bey de ne yapıp edip bulmus Neyzen'i tabii. O da yanından ayırmadığı ney torbası ve rakı matarası ve köpeğiyle çıkıp gelmiş. Atatürk'ün askeriyenin gazinosunda olduğu söylenince oraya gidilmiş. Yemeklerin lezzeti, sohbetin tatlılığı aşka getirmiş Neyzen'i ve kısa bir pesrevden sonra muhteşem bir müzik ziyafeti çekmiş. Hazır bulunanların anısında Mustafa Kemal'in de herkesin coşkusuna katıldığı var. Öyle ki ıslıkla eşlik etmeye başlamış Neyzen'e. Ancak onun ıslığını duyan Neyzen'in nisfiyeyi dudaklarından uzaklaştırıp irticalen okuduğu şiirden sonra yazılanlar da var hatıralarda. Buram buram sataşma kokan şiir söyle: Sanma ciddiyetle sarfederim sanatımı, Ney elimde suyu durmuş musluk gibidir. Bezm-i meyde sühefanın saza meftun olusu, Nazarımda su içen eşeğe çalınan ıslık gibidir. Bu hicivden sonra ortalıkta bomba düşmüşçesine bir havanın estiğini söylemeye gerek yok. Herkesin donup kaldığını da. Mustafa Kemal'in öfke, hiddet kokan tepkisi beklenmeye başlanmış. Bir anlık tereddütten sonra Gazi'nin kahkahaları yükselmiş. Anı defterlerinde onun yerinden kalkıp Neyzen'in elini kendi göğsüne bastırdıktan sonra, "Ne büyük, ne kuvvetli ruhun var." dediği kayıtlı. Ardından "Ne istiyorsun Neyzen söyle.." diyor Atatürk. Neyzen de, "Sayenizde her şeyim var, tesekkür ederim" karşılığını veriyor. Mustafa Kemal ısrar ediyor: "Bir şey iste canım!.." Neyzen biraz düşündükten sonra "Emredin nüfus kâğıdı versinler.." diyor. "Nüfus tezkeren yok mu senin Neyzen?" "Yok.. Bundan önce hükümet mi vardı ki nüfus teskerem olsun." "Tamam. Nüfus tezkeren derhal verilecek.. Ülkenin gazisi olmak bizlere banisi olmak sanatkârlara mahsus." Neyzen bu iltifat üzerine "Ata'ya" diye isimlendirdiği şiiri okuyor. Sermedi bir istialin sule-i fanisiyim, Türk'e ait ülkünün feryad-ı ruhanisiyim, Aldığım kâfi bana, Gazi-i Ekber'den nasip Gölgesinde mabed-i vicdanımın banisiyim.. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Forum Ustası
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Feb 2008
Üye numarası: #199953 Yer: altı da bir üstü de birdir ban tuşunun...
Karma etkisi: 103799
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 10376070
|
Emeğine, gönlüne sağlık ESTERGON smodum.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
1st Class WarrioR
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Jul 2011
Üye numarası: #553706
Karma etkisi: 81
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 8032
|
güzel bilgi paylaşım için teşşekürler...tavsiye ederim GEÇER adında bir şiiri var mutlaka okuyun çok güzeldir..
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Forum Kalfası
![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Sep 2009
Üye numarası: #367019 Yer: Eskişehir
Karma etkisi: 18359
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 1835411
|
Hocam bu güzel konu için teşekkürler.
Takıldığım bir nokta var,"bani" kelimesinin anlamı nedir? |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Moderator
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Jan 2006
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 4407476
|
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Forum Ustası
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Jun 2009
Üye numarası: #336256 Yer: Gök Kubbe İçinde
Karma etkisi: 129544
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 12952933
|
Alıntı:
"Bani" arapçada bina ustası ,mimar yada kuran yapan demek Teşekkürler ustam ilk kez okuyorum. |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Super Moderator
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Nov 2005
Üye numarası: #39488 Yer: kripton
Karma etkisi: 42827
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 4280084
|
neyzen'den bi dörtlük de ben yazayım :
![]() ben bu dünyanın devr-i devranını, izzet-i nefsini s*keyim, yansın bu ibneler su veren itfayenin hortumunu s*keyim, ben deli miyim mecnun gibi bir *m için çöllere düşeyim, verirse verir, vermezse leylayı da s*keyim. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Elit Üye
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Sep 2007
Üye numarası: #145834 Yer: İstanbul-Kartal
Karma etkisi: 33061
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 3304941
|
Zevkle okudum konuyu teşekkürler
. |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Forum Ustası
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: May 2010
Üye numarası: #449370 Yer: 6
Karma etkisi: 15409
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 1540233
|
Alıntı:
![]() bi de ezberlesem sinirlenince derim devri devranını da izzeti nefsini de s**yim senin ben ![]() |
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Forum Ustası
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: May 2007
Üye numarası: #123146 Yer: MALATYA
Karma etkisi: 7160
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 715196
|
güzel adammış... güzel bi koşmasını paylaşmak istiyorum : Dudağında yangın varmış dediler, Kaynak: Wardom http://www.wardom.com.tr/showthread.php?t=494530 Tâ ezelden yayan koşarak geldim. Alev yanaklarını sarmış dediler, Sevda seli oldum, taşarak geldim. Kapılmışım aşk uğruna bir kere, Katlanırım her cefâya ve cevre, Uğraya uğraya devirden devre, Bütün kâinatı, aşarak geldim. Yapmak, yıkmak senin bu gamlı ömrü, Ben gönlümü sana verdim götürü. Sana meftûn olduğumdan ötürü, Sarhoş oldum Neyzen, coşarak geldim. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Elit Üye
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Apr 2010
Üye numarası: #440658 Yer: İstanbul
Karma etkisi: 75799
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 7579193
|
ESTERGON S.Mod.'um elinize sağlık
,Mehmet Akif Ersoy ile olan ilişkisini ele alan bir konuyuda bizlerle paylaşırsanız sevinirim, Saygılarımla... |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Hızlı Çırak
![]() ![]() Kayıt Tarihi: Nov 2010
Üye numarası: #506053
Karma etkisi: 2
![]() Karma: 10
|
Sn. ESTERGON,
Yüreğine , emeğine sağlık. Ama neyzen bukadar kısa kalmamalı bence. herkez bulduğunu ilave etsin. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
1st Class WarrioR
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: May 2010
Üye numarası: #446898 Yer: çok uzakta, öyle bir yer..
Karma etkisi: 9766
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 976078
|
Güzel bir buluşma olmuş..
Özellikle; Neyzen şiir okuduktan sonra Ata'mız yerinden kalkıp Neyzen'in elini kendi göğsüne bastırdıktan sonra, "Ne büyük, ne kuvvetli ruhun var." diyor.. Kaynak: Wardom http://www.wardom.com.tr/showthread.php?t=494530 Ardından "Ne istiyorsun Neyzen söyle.." diyor Atatürk. Neyzen de, "Sayenizde her şeyim var, tesekkür ederim" karşılığını veriyor. Bu diyalog çok anlamlı.. Teşekkürler Modumuz.. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Moderator
|
Neyzen, edebiyatımızın çok önemli karakteridir.
Bu konu ile amaç, Neyzen'i tanıtma değildir. Atatürk'ün bir sanatkara davranış biçimi ve sanata bakış açısı ile alakalıdır. Kolay gelsin. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Çırak
![]() Kayıt Tarihi: Jul 2009
Üye numarası: #347040
Karma etkisi: 0
![]() Karma: 10
|
neyzen denen vatandaşş tam bir İslam düşmanı İslamiyeti alaya aldığı şiiride var
|
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| estergon |
| Şu Anda Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Bu Konuda Aradığınızı Bulamadıysanız Şunlara Bakmanızı Öneririz
|
||||
| Konu | Konu Yazarı | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
| Neyzen Tevfik | 24 Mart 1879 | | Bişar_04 | Unuttuklarımız / Hatırlatmak İstedikleriniz | 3 | 24-03-2009 23:13 |
| Neyzen Tevfik | +Zafer | Biyografi | 3 | 10-07-2008 04:22 |
| Neyzen Tevfik (24 Mart 1879 - 28 Ocak 1953) | Kemalistt | Unuttuklarımız / Hatırlatmak İstedikleriniz | 4 | 01-03-2008 02:45 |
| Atamız İle İlgili Kitaplar | MATRIX_90 | Mustafa Kemal ATATÜRK | 0 | 07-02-2007 10:07 |
| Türkçü Başbuğ Atatürk Diyorki | Emekli Subay | Mustafa Kemal ATATÜRK | 2 | 11-08-2006 05:02 |
|
|