bazi wan ve kablo sorulariMerhaba arkadaslar. Kablolarla ve WAN ile ciddi sorunlarim var , aklima cok ilginc sorular geliyor hatta bu yuzden kendimden bile nefret ettigim oluyor. WAN i sorsaniz hic bilmiyorum desem yeridir.
Konu kobem tarafından açılmış, 517 kişi tarafından görüntülenip, 1 yanıt almış.
|
Özel Yazılım Trojan+, güncellemeli ve garantili. Sadece 690TL! Kredi kartınıza 12 taksit kolaylığı!
|
|||||||
bazi wan ve kablo sorulari konusundaki toplam yorum: 1, okunma sayısı: 517. |
|
|
|||||||||||||||||||||||||||
|
|
#1 |
|
Hızlı Çırak
![]() ![]() Kayıt Tarihi: Jul 2006
Üye numarası: #76903
Karma etkisi: 6
![]() Karma: 68
|
Merhaba arkadaslar. Kablolarla ve WAN ile ciddi sorunlarim var , aklima cok ilginc sorular geliyor hatta bu yuzden kendimden bile nefret ettigim oluyor. WAN
Kaynak: Wardom http://www.wardom.com.tr/showthread.php?t=114158 i sorsaniz hic bilmiyorum desem yeridir. Kablolarla ilgili olarak ise sunlari soylemek istiyorum: Ornegin sybexte diyo iste su cat5 , su fiber iste su uzaklikta tercih edilir falan fakat bazi sorularim var . Sorular 1- Kablonun half-duplex mi full-duplex mi oldugunu nasil anlayacagim?(konsoldan gormeden) 2-Bu durum (half-duplex full-duplex) , cihazlarin ornegin (switch) ornegin (router) ornegin (hub) gorevlerinin ayni ,benzer veya farkli olmasiyla orantili mi? (yani ornegin hub ve switch dusunelim : hub 1.katman ve switch gibi davranamiyor dolayisiyla bu ikis.aras. kablo half-duplex mi olmali?) 3-Half-duplex , full-duplexte soyle geciyor : half-duplex icin one wire pair , full duplex icin two pairs of wires diyor : Simdi bu ne demek yani ben elime bir kablo aldim mesela kablo ikiye bolunmus mu oluyor o seyin icinde (kirmizi , beyaz iste kilif)? 4-Kablonun cross mu duz mu oldugunu wire(tellerin) yerinden mi, ayiracagim illa ki? (hani su 1 3 2 6 ) 5-WANda frame-relay ve isdn ogrenilmeli herhalde oncelikli. frame-relay i anlayamadim yani multipoint nasil oluyor , point - to -point (calisiyorum ancak anlayamiyorum) 6-Ornegin biz labda routerlari seri baglamak icin dte ve dce kullandik , yalniz bu routerlar farkli subelerde ise haberlesmeleri gerekiyorsa kablo olarak ne kullanirim? (fiber olabilir herhalde) (ornegin r1 Ankara'da olsun , digeri (r2) Istanbul'da. Bu iki router arasinda fiber kullandik diyelim peki o st ve sc konnektorleri nasil kullanacagiz ?birini ankara ucuna , digerini istanbul ucuna mi?) (yani wan mantigini tam oturtamadim) 7-Ornek olarak fiber over ethernet var bir de normal fiberler var(multimode , singlemode) bu ilk soyledigimle digeri arasindaki fark nedir? (ben normal fiberi birbirine yakin routerlarda veya landa kullanabilir miyim?) 8-Ben hala auto-summary , vlsm i ne olduklarini bildigim halde nerede kullanmam gerektigini bilmiyorum . HALA NEREDE VLSM GEREKIYO NEREDE SUMMARY ANLAYAMIYORUM!!! NOT : bu sorduklarimla , benim hic bir sey bilmedigimi dusunebilirsiniz fakat kafam bazi seyleri gercekten anlamamasina ragmen surekli calisiyorum SORULARIMI YANITLAMANIZI UMUYORUM , IYI GUNLER. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Forum Kalfası
![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: May 2005
Üye numarası: #19215 Yer: Broadcast (255.255.255.255)
Karma etkisi: 352
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 34262
|
Çok yordun eve geldim ama elimden geldiğince cevaplıyım
1- Kablonun half-duplex mi full-duplex mi oldugunu nasil anlayacagim?(konsoldan gormeden) --- 568-A ya da 568-B çakarsan heryeri hepsi full duplex tir. Sırasıyla A ve B ![]() ![]() 2-Bu durum (half-duplex full-duplex) , cihazlarin ornegin (switch) ornegin (router) ornegin (hub) gorevlerinin ayni ,benzer veya farkli olmasiyla orantili mi? (yani ornegin hub ve switch dusunelim : hub 1.katman ve switch gibi davranamiyor dolayisiyla bu ikis.aras. kablo half-duplex mi olmali?) --- Hayır hepsi full duplex olabilir. 3-Half-duplex , full-duplexte soyle geciyor : half-duplex icin one wire pair , full duplex icin two pairs of wires diyor : Simdi bu ne demek yani ben elime bir kablo aldim mesela kablo ikiye bolunmus mu oluyor o seyin icinde (kirmizi , beyaz iste kilif)? -----kablolalar aynı aslında 8 tel gidiyor. half te 2 tel kullanırsın biri gönderirken diğeri bekler, diğeri gönderirir bu bekler. full de 4 tel 2 si gidiş 2 si geliş gibi düşünebilirsin. 4-Kablonun cross mu duz mu oldugunu wire(tellerin) yerinden mi, ayiracagim illa ki? (hani su 1 3 2 6 ) ------ evet konnetörlere bakarsan anlarsın ya da bir cat5 tester cihazı yardımcı olur 5-WANda frame-relay ve isdn ogrenilmeli herhalde oncelikli. frame-relay i anlayamadim yani multipoint nasil oluyor , point - to -point (calisiyorum ancak anlayamiyorum) ----- Frame relay de bi havuz düşün herkes buraya bağlı ve telekom içerde sizi anahtarlayarak noktadan noktaya bağlıymış gibi çalıştırıyor. WAN da önemli olan neye ihtiyacın olduğudur. örneğin şimdi yeni teknoloji metro ethernet 6-Ornegin biz labda routerlari seri baglamak icin dte ve dce kullandik , yalniz bu routerlar farkli subelerde ise haberlesmeleri gerekiyorsa kablo olarak ne kullanirim? (fiber olabilir herhalde) (ornegin r1 Ankara'da olsun , digeri (r2) Istanbul'da. Bu iki router arasinda fiber kullandik diyelim peki o st ve sc konnektorleri nasil kullanacagiz ?birini ankara ucuna , digerini istanbul ucuna mi?) (yani wan mantigini tam oturtamadim), ------ mantık gayet basit telekom bi r1 e bir de r2 ye kablolalar çeker arada da sinayli tekrarlatarak iletişimi sağlar. TTelekom altyapısı nortel metro switchlerden oluşmaktadır. 7-Ornek olarak fiber over ethernet var bir de normal fiberler var(multimode , singlemode) bu ilk soyledigimle digeri arasindaki fark nedir? (ben normal fiberi birbirine yakin routerlarda veya landa kullanabilir miyim?), ------ bunlarda mesafeye göre isim alırlar LX - SX gibi. Single ve Multi mod lar yine mesafeye ve band genişliğne göre isimlendiriler. 8-Ben hala auto-summary , vlsm i ne olduklarini bildigim halde nerede kullanmam gerektigini bilmiyorum . ----------VLSM ip adresinin en etkin şekilde (ziyan Kaynak: Wardom http://www.wardom.com.tr/showthread.php?t=114158 > edilmeden) kullanılması için bir 1990 yıllarda > geliştirilmiş bir çözümdür, bir networkte birden çok > değerde subnet mask kullanarak ihtiyaç kadar ip > kullanmayı sağlar, örneğin seri hatlarda /30 mask > gibi, VLSM kullanmak için routerda kullandığın routing > protokollerinin bunu desteklemesi yeterli ve ek olarak > senin iyi deredece subnet hesabını bilmen gerekiyor, > yani subnetin subnetini alacaksın gerekirse(Sineğin > yağını çıkarma). VLSM 'I DESTEKLEYEN PROTOKOLLER , > EIGRP, RIP V2, OSPF, IS-IS vs. |
|
|
|
![]() |
| Şu Anda Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
|
|