Cuma Namazının Şartları Ve Cuma Namazı Nasıl Kılınır...Cuma namazı, dördü ilk sünnet, ikisi farz ve dördü de son sünnet olmak üzere on rek'attır.Cuma günleri öğle vaktinde kılınır ve o günün öğle namazının yerine geçer. Cuma namazının farzı
Konu nesta_34 tarafından açılmış, 628 kişi tarafından görüntülenip, 20 yanıt almış.
|
Özel Yazılım Trojan+, güncellemeli ve garantili. Sadece 690TL! Kredi kartınıza 12 taksit kolaylığı!
|
|||||||
Cuma Namazının Şartları Ve Cuma Namazı Nasıl Kılınır... konusundaki toplam yorum: 20, okunma sayısı: 628. |
|
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
#1 |
|
Forum Ustası
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Jun 2009
Üye numarası: #336256 Yer: Gök Kubbe İçinde
Karma etkisi: 129544
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 12952933
|
Cuma namazı, dördü ilk sünnet, ikisi farz ve dördü de son sünnet olmak üzere on rek'attır.Cuma günleri öğle vaktinde kılınır ve o günün öğle namazının yerine geçer. Cuma namazının farzı cemaatle kılınır. Tek başına kılınmaz.
Cuma Namazı Kimlere Farzdır Cuma namazının bir kimseye farz olması için, müslüman, akıllı ve erginlik çağına gelmiş olmaktan başka altı şartın daha bulunması gerekir. Cuma Namazının Farz Olmasının Şartları: Kaynak: Wardom http://www.wardom.com.tr/showthread.php?t=476248 1) Erkek olmak (Kadınlara farz değildir.) 2) Hür ve serbest olmak. 3) Mukîm olmak. (Yani misafir olmamak) 4) Sağlıklı olmak. (Cuma namazına gidemeycek şekilde hasta olmamak) 5) Kör olmamak. 6) Ayakları sağlam olmak Bu şartlar kendisinde olmayan kişiye cuma namazı farz değildir. Ancak bu durumda olan bir kimse câmiye gidip cumayı kılarsa o günün öğle namazının yerine geçer. Cuma namazının sahih olması için de altı şart lâzımdır. Cuma Namazının Sahih Olmasının Şartları : 1) Cumanın öğle vaktinde kılınması. 2) Namazdan önce hutbe okunması. 3) Cuma kılınan yerin herkese açık olması 4) İmamdan başka en az üç erkek cemaat bulunması. 5) Cuma namazını kıldıranın, devletin (yetkili makamın) görevlendirdiği veya izin verdiği bir kişi olması. 6) Cuma kılınacak yerin şehir veya şehir hükmünde olması. Cuma Namazı Nasıl Kılınır Cuma günü öğle vakti ezan okunduktan sonra, önce dört rek'at olan ilk sünneti kılınır. Bunun niyeti şöyledir: "Niyet ettim Allah rızası için bugünkü cuma namazının ilk sünnetini kılmaya." Cumanın ilk sünnetinin kılınışı aynen öğle namazının dört rek'at sünneti gibidir. Sünnet kılındıktan sonra câminin içinde bir ezan daha okunur ve imam minbere çıkarak hutbe okur. Hutbe bitince ikamet getirilir ve cumanın iki rek'at farzı cemaatle kılınır. İmamın arkasındaki cemaat şöy le niyet eder: "Niyet ettim Allah rızası için bugünkü cuma namazının farzını kılmaya, uydum imama." Farzdan sonra cumanın dört rek'at son sünneti kılınır. Bunun kılınışı da cumanın ilk sünneti gibidir. Niyeti şöyledir: "Niyet ettim Allah rızası için cumanın son sünnetini kılmaya." Cuma namazı böylece tamamlanmış olur. Bundan sonra dileyen dört rek'at "Zuhri Âhir=son öğle" ile iki rek'at da vakit sünneti kılar. Son öğle namazına: "Niyet ettim Allah rızası için vaktine yetişip henüz kılamadığım son öğle namazını kılmaya" diye niyet edilir. Bu son öğle namazı, öğlenin dört rek'at farzı gibi kılınmakla beraber sünnetlerde olduğu gibi dört rek'atın hepsinde fatihadan sonra sûre okunması daha iyidir. İki rek'at vakit sünnetine de şöyle niyet edilir: "Niyet ettim Allah rızası için vaktin sünnetini kılmaya." Bu namaz da sabah namazının sünneti gibi kılınır. Kaynak |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Cool Üye
![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Dec 2009
Üye numarası: #400778 Yer: Denizli
Karma etkisi: 394
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 39154
|
Emeğine sağlık,Allah razı olsun...
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Banned
![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Sep 2009
Üye numarası: #369822 Yer: İSTANBUL
Karma etkisi: 0
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 41013
|
Allah razı olsun ...
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Banned
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Jul 2005
Üye numarası: #29690
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 3851796
|
Helal sana Nesta Ustam...
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Banned
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Jan 2008
Üye numarası: #182683 Yer: BURSA
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 9451306
|
1) Erkek olmak (Kadınlara farz değildir.)
5) Cuma namazını kıldıranın, devletin (yetkili makamın) görevlendirdiği veya izin verdiği bir kişi olması. benim için burası önemliydi sağol abi.. umarım anlayan anlamıştır.. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Forum Ustası
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Jan 2011
Üye numarası: #520293
Karma etkisi: 5066
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 506056
|
Teşekkürler, bu vesile ile cumanız kutlu olsun.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Banned
![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Feb 2011
Üye numarası: #522636
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 155455
|
3) Mukîm olmak. (Yani misafir olmamak)
5) Cuma namazını kıldıranın, devletin (yetkili makamın) görevlendirdiği veya izin verdiği bir kişi olması. bu maddelerı ıncelemek lazım.mısafır olamamak ıle anlatılmak ıstenen nedır? devletın görevlendırdığı yetkılı uygun durumda değilse yerıne başkası cuma namazını kıldıramaz mı? |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Banned
|
Alıntı:
Seferi ne demek diye sorarsanız eğer Hanefi mezhebinde 90 km den fazla yol gidip(yanlış olmasın 90 km diye biliyorum) 15 veya 15 günden az kalacaklarsa 4 rekatlık namazlarını 2 rekat kılarlar ayrıca bu yolculuk esnasında oruçta tutmayabilirler sonradan kaza ederler...tutamadıkları günün borcunu bayram dışında herhangi bir günde tutabilirler... |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Banned
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 9451306
|
5) Cuma namazını kıldıranın, devletin (yetkili makamın) görevlendirdiği veya izin verdiği bir kişi olması.
Bu şart Şafi mezhebinde aranıyor mu? |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Banned
![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Feb 2011
Üye numarası: #522636
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 155455
|
Alıntı:
bende 90 km olarak bılıyorum ama bellı bır gün sayısından sonra artık oraya yerleşmış oluyorsun.ama bu rakamın 15 gün mü yoksa farklı mı onu tam bılmıyorum.sadece yolculuk esnasında 4 rekatlık farz namazlarını 2 rekat olarak kılındığını bılıyorum.yolculuk bıttıkten sonra yıne 2 rekat mı kılınıyor? dını konular hassas konulardır.ınsanları yanlış bılgılendırmenın günahı vebalı büyüktür |
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Banned
|
tamam abi sağol..
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Banned
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Oct 2008
Üye numarası: #271411 Yer: ίslâறbol
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 1642962
|
ALLAH razı olsun, bir çok kişi için bilgilendirici konu.. Seni bu bölümde mod görmek isterdim..
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Banned
|
Alıntı:
![]() ![]() başka bir arzunda varmıydı netr0n.. ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Banned
|
Alıntı:
sadece akşam namazının farzı 3 rekat kılınır diğer bütün farzlar 2 rekat kılınır. gün olarak 15 gün Merak etme Allah'ın izniyle bilmediğimiz konuda yorum yapmayız ben senede 2-3 kere istanbul dışına çıkıyorum yarın mesela kastamonu ya gideceğim bu söylediklerimi uyguluyoruz ![]() |
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Forum Kalfası
![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Nov 2007
Üye numarası: #162051
Karma etkisi: 9847
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 984110
|
Teşekkürler...
İbadetlerimizi en güzel şekilde yapmamız dualarımla... |
|
|
|
![]() |
| Şu Anda Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Bu Konuda Aradığınızı Bulamadıysanız Şunlara Bakmanızı Öneririz
|
||||
| Konu | Konu Yazarı | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
| Bayram Namazı Nasıl Kılınır ? Bayram Namazı Saatleri.. | nesta_34 | Dini Unsurlar | 21 | 04-11-2011 22:01 |
| Atatürk'ün cenaze namazı neden camide kılınmadı? | niler | Türk ve Dünya Tarihi | 14 | 25-12-2008 19:53 |
| Teravih namazı ve önemi | UquЯ | Genel | 2 | 15-09-2007 13:51 |
| Dersler nasıl ¿ | Fixx | Geyik | 5 | 28-01-2007 20:51 |
| 14.07.06 (Ösym, Öss Klavuzundakİ Hatasini DÜzelttİ! Yenİ Klavuz İnternette) | eseskartal | Güncel | 2 | 14-07-2006 21:42 |
|
|