Doğru Yazalım, Doğru KonuşalımProf. Dr. Hamza Zülfikar'ın Türk Dili dergisinde Doğru Yazalım, Doğru Konuşalım başlığı altında yayımlanan yazılarına buradan ulaşabilirsiniz. Üzerinde durulan dil yanlışları, Türk Dili dergisinde yayımlanma tarihine göre sıralanmıştır. Aralık 2006,
Konu PatRoN.SanDoKaN tarafından açılmış, 627 kişi tarafından görüntülenip, 6 yanıt almış.
|
Özel Yazılım Trojan+, güncellemeli ve garantili. Sadece 690TL! Kredi kartınıza 12 taksit kolaylığı!
|
|||||||
Doğru Yazalım, Doğru Konuşalım konusundaki toplam yorum: 6, okunma sayısı: 627. |
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
#1 |
|
Forum Ustası
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Dec 2007
Üye numarası: #174670 Yer: İzmir ★★★★★
Karma etkisi: 8876
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 886753
|
Prof. Dr. Hamza Zülfikar'ın Türk Dili dergisinde "Doğru Yazalım, Doğru Konuşalım" başlığı altında yayımlanan yazılarına buradan ulaşabilirsiniz. Üzerinde durulan dil yanlışları, Türk Dili dergisinde yayımlanma tarihine göre sıralanmıştır. Kaynak Türk Dil Kurumu |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Çırak
![]() Kayıt Tarihi: Oct 2010
Üye numarası: #496238
Karma etkisi: 0
![]() Karma: 10
|
valla uydurma kelimeler yerine anlatmak istediğin şeyi karşındakine anlatan ve derinliği olan kelimeleri tercih ederim.
Osmanlı boyunca Konstantiniye olarak bilinen şehrin adını bile değiştirdiler, neye hizmet bunlar kimin için yapıldı biri anlata bilirmi? |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Cool Üye
![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Jun 2010
Üye numarası: #460568
Karma etkisi: 1255
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 125397
|
linklerde bir sorun var, açamadım ben
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Forum Ustası
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Dec 2007
Üye numarası: #174670 Yer: İzmir ★★★★★
Karma etkisi: 8876
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 886753
|
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Cool Üye
![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Feb 2011
Üye numarası: #524435 Yer: ip den bulursun
Karma etkisi: 40
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 3893
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Forum Kalfası
![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Oct 2009
Üye numarası: #377218 Yer: im wardom
Karma etkisi: 5400
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 539667
|
Atatürk'ün bugün kullandığımız alfabeyi Ermeni dil bilgini Agop Martayan'a hazırlattığını ve sonra ona Dilaçar soyadını verdiğini biliyorsunuzdur
Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde bir çok Ermeni üst düzey devlet görevlerinde bulunmuşlardır. Vatandaşlık sahibi olan herkes eşit haklara ve imkanlara da sahip olmuştur. Elbette hazırlatıldığını söylediğiniz alfabe sıfırdan oluşturulmuş bir alfabe olmayıp latin alfabesinin ta kendisidir. ö, ç, ve ü harfleri bir çok avupa dilinde kullanıldığı şekli ile alınmıştır. Ğ, Ş, ve I harfleri ise yine daha önceki benzer dönüşümlerde kullanılmış karakterlerdir. Çok özür dileyerek ben de sormak istiyorum, Latin alfabesine geçmek nasıl bir dil açmak'tır yoktan var olan bir alfabenin kabulünün neden sıfırdan bir dil yaratmak gibi yansıtılmaya çalışıldığını anlayanınız var mı? |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Moderator
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Jan 2006
Üye numarası: #47801 Yer: im KALBİN
Karma etkisi: 44090
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 4407476
|
"Latin alfabesine geçmek nasıl bir dil açmak'tır"
Bu cümlede anlatmak istediğiniz "açmak" değil de "yaratmak" heralde. Kaynak: Wardom http://www.wardom.com.tr/showthread.php?t=468257 Böyle bir şey olmamıştır. Türkçe, değişik alfabeleri kullarak binlerce yıldır vardır. Değişen sadece alfabesi olmuştur. Bu tercih yapılırken kullanılma ve öğrenilme kolaylığı göz önünde tutulmuştur. Kimin neyi yansıtmaya çalıştığı onun problemidir. |
|
|
|
![]() |
| Şu Anda Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Bu Konuda Aradığınızı Bulamadıysanız Şunlara Bakmanızı Öneririz
|
||||
| Konu | Konu Yazarı | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
| Sıcağı tüten bir okur mektubu!(Necati Doğru) | nesta_34 | Siyaset | 4 | 25-02-2010 16:25 |
| 9 Türk'ü yakan şüphelinin eşkalinde sona doğru | HasretGÜMÜŞ | Güncel | 0 | 14-02-2008 23:31 |
| Harflerin,düşüncelerin Ve Insanin Gücü | sudem | Genel | 0 | 08-02-2008 19:36 |
| Ben Bu Testi nasıl geçemedim (Forumumuz Testlerinden biri Waleq HAzırlamış:D) | _MemeD_ | Geyik | 2 | 05-02-2008 14:41 |
| Doğru İnsan...Çok hoş bir yazı | zige | Genel | 16 | 18-12-2006 22:11 |
|
|