IIS vs. APACHEIIS VS APACHE Web Server teknolojilerini anlama,hangi sunucunun ihtiyacımıza uygun olduğunu seçmek konusunda iyi bir kaynak olabileceğini düşünerek yazıyorum bu dökümanı.Aslında http://www.wardom.org/forum/showthread.php?t=4212 ‘daki yazının devamını yazıyordum ama araya bunuda sıkıştırdım
Konu naumoski tarafından açılmış, 1745 kişi tarafından görüntülenip, 14 yanıt almış.
|
Özel Yazılım Trojan+, güncellemeli ve garantili. Sadece 690TL! Kredi kartınıza 12 taksit kolaylığı!
|
|||||||
IIS vs. APACHE konusundaki toplam yorum: 14, okunma sayısı: 1745. |
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
#1 |
|
Daimi Üye
![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Mar 2005
Üye numarası: #3302 Yer: istanbul
Karma etkisi: 0
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: -974
|
IIS VS APACHE
Web Server teknolojilerini anlama,hangi sunucunun ihtiyacımıza uygun olduğunu seçmek konusunda iyi bir kaynak olabileceğini düşünerek yazıyorum bu dökümanı.Aslında http://www.wardom.org/forum/showthread.php?t=4212 ‘daki yazının devamını yazıyordum ama araya bunuda sıkıştırdım işte J Evet öncelikle konuşacağımız şeyler(iis ve apache) nedir,ne iş yaparlar bilmeyenler için özetleyeleğim. Web Sunucular,şu anda bakmış olduğunuz sayfaların hazırlanıp,tarayacınız ile sunucu arasında çalışan iletişim protokollerine bu hazırlanan dosyaları vermeye yarayan sistemdir. Birazcık kaba bir tabir oldu ancak web server’ların temel amacı budur. Bir kullanıcının sizin web sitesinize iletişim protokolleri ile yaptığı sorgulama sonucunda kullanıcının istediği doküman,bilgi,media.. ortamların nerede olduğunu gösterip ona ulaşmasını sağlar. Bu işlem 3’lüsünde yani,kullanıcının sorgu hazırlaması,iletişim protokollerinin sorguyu web server’a taşıması ve son olarak web server’ın istenen sorgunun karşılığını vermesi arasında sorgu paketinin kullanıcının talebiyle oluşturulmasından,iletişim protokolünün bunu taşıması,web server’ın dinamik içeriği hazırlamasına kadar yüzlerce detaylı adım vardır. Ancak bu yazının içeriği bu değildir,bu yazıda olayı biraz daha spesifik bir hale getirirek bahsi geçen bu web server’ların en çok bilinen ve kullanılanları tanıtacağım sizlere. Öncelikle işleme Server’ları tanıtarak başlayalım; IIS(Internet Information Service)İşletim sistemlerini hepimizin kullandığı yazılım devi Microsoft tarafından yazılıp geliştirilen bu server,NT tabanlı windows’larda bize sunulmakta ve web ortamında sağlanan içeriğin neredeyse tümüne direk destek vermekte.Şu anda Windows 2003 server’larla birlikte IIS 6.0 versiyonu kullanılabilmektedir. Ayrıca yeni jenerasyon iis yani IIS 7.0 2006’da çıkması planlanan yeni Windows Longhorn Server ile gelecektir. Kaynak: Wardom http://www.wardom.com.tr/showthread.php?t=4719 Apache En büyük özelliği açık kaynak kodlu olması olarak bilinen Unix tabanlı Linux işletim sistemlerinde gelen ve linux’lerin microsoft windows serverlara rakip olmasını sağlayan Apache gerek kullandığı teknoloji ile gerekse desteklediği sınırsız sayıdaki içerik ile internette en çok kullanılan web server’lardan biri.Şu anda 2.0x versiyonları bulunan linux geliştikçe gelişen bir teknoloji. Şimdi serverlarımızı birazcık tanıdıysak karşılaştırma konularına gelelim. -İşletim Sistemiyle Uyum -Desteklediği Teknoloji -Hız/Performans -Güvenlik/Güvenilirlik -Diğer Servislerle Uyum İŞLETİM SİSTEMİYLE UYUM Karşılaştırma konularında en önemli noktalardan biri olan web server’ın işletim sistemiyle entegrasyonudur. Web Server’ın İşletim Sistemiyle ve İşletim Sisteminin Web Server’la olan uyum ve ilişkileri karşılaştırma yaptığımız tüm konuları birebir etkiler.Peki nedir bu entegrasyon ve iis’te nasıl apache’de nasıldır. İşletim sisteminin donanım kaynakları bilgileri,işletim sisteminde oluşan uyarı ve hatalar ve daha aklımıza gelemeyecek milyonlarcasının web server tarafından bilgilendirilmesi,web server’da oluşan sorunların işletim sistemi tarafından bilinmesi,yönlendirilmesi ve çözülmesi işlemlerinin tümü uyumluluğun birer parçasıdır. Bu uyum sayesinde yukarıda bahsetiğimiz 5 maddede en iyi şekilde çalışmayı önerir. Apache’lerde uyum linux’un açık kaynak kodlu olması ve herkes tarafından bir şey eklenip karışık hale getirildiği vasattır hatta yoktur ve sadece kendisinden sorumlu sayılabilir. Bunun sonucunda örnek olarak işletim sistemini bir donanım kaynağını azalttığı zaman diğer servislerden(web server,mail server,dns...) işlemlerini optimize etme uyarısı gitmelidir ve bunun sonucunda bu servisler işlemlerini azaltıp işletim sistemi çekirdeğinin kaynakları normal seviyeye çekene kadar bu pozisyonlarını korumalıdırlar.Ancak Linux işletim sistemlerinde bu işlem Apache ve bir çok servis için bu şekilde yürümüyor ve donanım kaynağı ihtiyacı(ram,işlemci..) artıyor ve dışarıdan gelen sorguların tipine göre(web sorgusu,mail sorgusu,dns sorgusu..) hedef servis geçici yada tamami kilitlenme pozisyonuna geçiyor.Dışarıdan gelen sorgular bu şekilde hedef servis tarafından karşılanamayınca devreye işletim sistemi giriyor ve bu sorguları en azından olumsuz olarak yanıtlama isteği içine girer ancak sorgular çok fazla olduğundan bunlarada yanıt veremez ve tüm bu işlemlerin sayesinde sistem devre dışı kalır. İşletim sistemi uyumu sorunlarının çıkma noktasının tek sebebi düzenli bir yapı olmamasıdır. Kaynak: Wardom http://www.wardom.com.tr/showthread.php?t=4719 Ancak IIS’ler bu konuda Windows Server’ların mükemmel yapısını arkasına alarak bu konuda adeta mükemmel’dir. Yapı ve düzenli işlem kontrolü en iyi şekilde tek bir noktaya bağlı servisler mantığından geçer.Windows işletim sistemleri bu olayı çok iyi becerir. Windows işletim sistemlerinde bu noktanın adı “Active Directory”dir.Windows’un neredeyse tüm servisleri ve hizmetleri bu nokta tarafından kontrol edilmektedir ve hepside bu noktaya bağlıdır. Active Directory’nin muhteşem güvenliği ve tek nokta yönetimi ile tüm servislerin işlemleri kolaylaşır. Active Directory’e bağlı olan servislerin birinde yapılan değişiklik active directory sayesinde tüm servisler tarafından bilinir ve bu sayede hepsi güncel kalır. Örneğin Active Directory’e tanımladığınız bir kullanıcıya Microsoft ISA Server(firewall) tarafından koyduğunuz 80 nolu port yasaklamasını iis yasaklayacaktır.Bu yardımlaşma sonucu yük dengelemesi işlemi sağlanacaktır. Bu bölümde benden + not alan kesinlikle Windows Server’lardır. Kaynak: Wardom http://www.wardom.com.tr/showthread.php?t=4719 DESTEKLEDİĞİ TEKNOLOJİWebmaster arkadaşları çok yakında ilgilendiren bir konu olan web server’ın desteklediği teknolojiler gün geçtikçe değişmektedir. Apache’lerin desteklediği teknolojiler IIS’lerin desteklediği teknolojilere oranla daha fazladır.Bu tamamen açık kaynak kodlu olmasının getirdiği avantajlardan biridir. PHP dili şu anda web üzerinde en çok kullanılan sunucu taraflı programlama dilidir.Apache ve Linux’un açık kaynak kod desteği ile geliştirmelerini daha iyi yapar.ASP’ye göre daha hızlı çalışır.İnternet üzerinde bulabileceğiniz kaynak ve örnek kodlar daha fazladır.Neredeyse her türlü web uyguluması yazılabilir. IIS 5.0’a kadar PHP’nin ASP’ye büyük üstünlüğü vardı.Ancak bundan sonra Microsoft’un geliştirdiği,işletim sistemiyle mükemmel entegrasyon sağlayan ve programlama dünyası için bir devrim olarak görülen .NET platformu ile Microsoft PHP ile arasında farkı kapatıp öne geçti.PHP web sunucusuyla iyi bir entegrasyon içerisindeydi bu yüzden iyi ve sağlamdı ancak Microsoft olayı biraz daha abartarak bu entegrasyonu web sunucusu kapsamından dahada yukarı çıkararak işletim sistemi boyutuna getirdi ve bu sayede,hız,güvenlik,maksimum uyumluluk ve sadece işletim sistemi ile sınırlı bir geliştirme sağladı. Ancak bundan sonra ikisinide durduran bir teknoloji türedi şu son 1-1.5 yıl içerisinde ki oda JSP(Java Server Pages). Bu teknoloji java’nın basitliğini,hızını,sınırsızlığını ve her ortama uyabilirliğini kullanarak şu anda bu iki sistemide geçmiş durumda.JSP hem APACHE üzerinde çalışabiliyor hemde IIS üzerinde. Bu bölümde IIS benden + not alıyor ancak bu karar jsp’nin işin içine girmesiyle değişebilir. HIZ/PERFORMANS Birçok etkinin bir araya gelmesiyle ölçülebilinen hız/performans’ın temel belirteçleri;Donanımsal performans,yazılımsal performanstır. Donanımsal Performans,adındanda anlaşılacağı gibi tamamen donanım hızı ve performansı ile alakalıdır.Donanım hızları,web server’dan gelen verilerin işlenmesi ve belleklenmesi konusundaki performanstır. Yazılımsal Performans,ise web server’ın üzerinde çalıştığı işletim sistemi hızıdır,bu işletim sisteminin çekirdeği dahil tüm yazılımsal birimleri ilgilendirir.Unutmayın ki web server’ın donanıma yazdıracağı sorguları,yada alacağı sorguların köprüsü işletim sistemidir bu yüzden işletim sisteminin kendi içindeki performansı ne kadar iyi olursa web server’ın performansıda o kadar iyi olur. Peki eşit donanım şartlarında hangisi iyi hız verir. Apache ilk bahsetiğimiz işletim sistemi uyumluluğunda çok iyi olmadığı için yani genelde kendini düşünüp yalnız çalıştığı için,hız konusunda IIS’e göre daha üstün sayılabilir,çünkü işlemlerini kimseye hesap vermeden yapar. Ancak sorumuzu eşit donanım şartlarında hangisinin performansı daha iyi diye değiştirecek olursak bu sefer IIS daha üstün basar çünkü iis işletim sistemi ve diğer servislerle entegre ve uyumlu çalıştığı için veri güvenilirliğini artırır ve bu işlemi apache kadar olmasada hızlı yapar ancak hız+güven kavramında çıkan performans sonucunda üstün çıkar. Performans benim için hız’dan daha önemli olduğu için benden + not yine IIS alıyor |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Daimi Üye
|
GÜVENLİK/GÜVENİLİRLİK
Apache ve IIS’in en çok karşılaştırıldığı ve en çok tartışıldığı konudur güvenli ve bunun sonucunda çıkan güvenilirlik. Kaynak: Wardom http://www.wardom.com.tr/showthread.php?t=4719 Peki iis’in güvenlik sorunlarının temeli ne?Apache’nin nedir? IIS Windows işletim sistemleri üzerine bulunan bir işletim sistemi olduğu için windows işletim sistemlerinin yani Active Directory’nin üstün güvenliğini aldığını biliyoruz.Ancak IIS’in çok saldırılara uğramasının en önemli nedeni Windows tabanlı olması.Bu nedemek şimdi diyebilirsiniz ancak size şunu hatırlatırım Windows dünyanın en çok kullanılan işletim sistemidir ve bilgisayar kullananların %80 windows kullanılır çünkü kullanımı kolaydır ve herkese hitap eder işte bu çok kullanımın nedeninden herkes karıştırır ve çok saçma ve alakasız yerlerden açıklar bulunmaktadır.Her kapatılan güvenlik açığı başka bir yerden sızma yaratır.Ve inanın bana bu açıkların temellerini bulan kişiler sandığımız gibi öyle çok profosyonel hackerlar değil sistemleri çok karıştıran ve öğrenmek isteyen amatör kullanıcılardır.İşletim sisteminden mantığı olmayan talepler isteyebilirler ve bunun sonucunda açıklar meydana gelebilir. Apache’lerin çok saldırıya mağruz kalmalarının en büyük nedeni ise Linux’un her anlamda hem en büyük avantajı hemde en büyük dezavantajı olan açık kaynaklı olmasıdır.Kaynak kodlarının herkes tarafından görülümesi sistemin derinliklerinde yapılan tüm işlemleri,servislerin çalışma şekillerinin görünmesidir.Bu sayede uzman kişiler buradan açıklar bulabilir ve ihtiyaçlarına göre kullanabilir. 2 sistemde de tehlike seviyesi belli değildir ve bu pozisyonda devreye diğer güvenlik çözümleri girer(firewall,antivirus...) Bu bölümde benden + not alan en azından profosyoneller tarafından bulunabilen açıkları sayesinde Linux’tur... Diğer Servislerle Uyumİlk olarak bakıldığında çok önemli gibi gözükmeyen ancak günümüzde herkesin ihtiyacı olan diğer servislerden kastım hepimizin kullandığı mail,irc,database,firewall gibi işletim sistemleri üzerinde çalışan servislerdir. Uyum konusun denince açık kaynak kodlu olmasından dolayı tercih edilmeyen linux’ların hezimeti maalesef bu tür servislerle olan entegrasyonuylada devam etmektedir. Bu servisler kendi başlarına çok iyi olmalarına rağmen hem performans hem güvenlik açısından apache ile uyumu iyi değildir.Ancak bu dediğim gibi diğer servislerin kötü olduğu anlamına gelmez.Örnek olarak bir ağ yapısında verilerin tutulduğu bir makinada bulunan mySql bağlı bulunulan yazılım ile harikalar yaratabilir ancak,aynı mySql apache destekli online bir yazılım(forum,alış-veriş..) tarafından aynı performansı veremeyebilir. Ancak Microsoft’un muhteşem uyum ve yönetim sistemi için aynı şeyler söylenemez.Sürekli bahsettiğimiz Active Directory’nin muhteşem yönetimi ile iis ile ilgili çalışan tüm servisler harika bir uyum içerisindedir.Örneğin IIS kurulu bir server’da kullanıcılarınız bazı sayfalara şifreli erişimini sağlamanız için Active Directory’de tanımlı olan kullanıcılarınız kullanabilirisiniz,aynı kullanıcılar aynı şifrelerle,domain altındaki işletim sistemlerini açabilir,aynı şifre ile mail hesaplarını kontrol edebilir... Bu başlık altındada benden + not IIS alıyor.. Evet bu yazınında sonuna geldik bundan sonrada sürekli bahsetiğim şu Active Directory konusunu anlatacağım. Umarım bu yazı olayın teknik kısmını biraz daha kavramanıza yardımcı olmuştur.. Yazan:naumoski |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Cool Üye
![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Feb 2005
Üye numarası: #2870
Karma etkisi: 9
![]() ![]() Karma: 119
|
ya bu apache ve ISS ı nereden bulabilirim erzurumda bulamadım acaba yardım edermisin bir de bu php dosyalarını açan program hangisi
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Daimi Üye
|
apache için linux'un server'ın olması lazım zaten içinde bulunur linux'ların yeni sürümleri için
http://httpd.apache.org/ IIS için Windows NT,2000,2003 server'dan birini bulman lazım öncelikle onun üzerine gelir oda, php dosyalarını açmaktan kastın ne,eğer kendini bilgisayarında kaynağını görüntülemekten bahsediyorsan bunu notepad ile yapabilirsin yada herhangi bir html editörü ile,ama kastın bu dosyaları çalıştırmak ise yukarıda gördüğün apache üzerine php kurulmuş bir server bulmalısın |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Çırak
![]() Kayıt Tarihi: Mar 2005
Üye numarası: #5210
![]() Karma: 10
|
''2 sistemde de tehlike seviyesi belli değildir''
demişsin_pekibunların guvenlik önlemleri_sadece antivirusler ilemi saglanıyor? |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Daimi Üye
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Çırak
![]() Kayıt Tarihi: May 2005
Üye numarası: #21550
|
windows 98 de nası server kurucaz ?
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Hızlı Çırak
![]() ![]() Kayıt Tarihi: Mar 2005
Üye numarası: #6048
Karma etkisi: 8
![]() Karma: 11
|
naumoski, abi bunun dışında birde routing ile ilgili döküman wermişsin!.. Başka war mı??? Routing we Apache vs. IIS karşılaştırması dışında başka yazdığın döküman warsa konu başlığı linkini wersene!!! Ben yeni görüyorum! Bir solukta hepsini okudum ve arşivime ekledim!.. Çok güzel dökümanlar, dewamı gelir inşallah!..
Kaynak: Wardom http://www.wardom.com.tr/showthread.php?t=4719 Son olarakta mcse'ye kendim kursa gitmeden çalışsam we sınawlarına girsem yapabilmem mümkün mü?!. Bu konuda tecrübelisin, bilgi werirsen sewinirim!!! |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Daimi Üye
|
http://www.wardom.org/forum/showthread.php?t=5778
bunuda inceleyebilirsin,bunun dışında yüksek güvenlik,yani pc'leri değilde serverları,routerları koruma konusu hakkında istediklerini sorabilirsin,microsoft sistemleri hakkında herşeyi sorabilirsin,cisco,juniper networks,checkpoint ürünleri hakkında her şeyi sorabilirsin. Kaynak: Wardom http://www.wardom.com.tr/showthread.php?t=4719 Mcse konusuna gelince,mcse olmak birşey değil 7 tane sınavı vardır soruları internette vardır ezberler geçersin mcse olursun,ama önemli olan konuyu bilmek,bunuda en iyi bir lab ortamında bir eğitim kurumunda hem birinin anlatması ile hemde anlatılanları birebir uygulayarak en iyi öğrenebilirsin. ccna ise(cisco certified network associated) cisco eğitimlerinin giriş sertifikasıdır çok bir olayı yoktur ama ccnp ve ccie'ye gidiş için başlangıçtır ve en düşük seviyeli cisco sertifikası olmasına rağmen mcse'den daha prestijlidir. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Daimi Üye
![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Feb 2005
Üye numarası: #1927 Yer: Back To Wardom !!
Karma etkisi: 11
![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 346
|
Bu konuda boş mesaj attığı için;
serkanfenerium arkadaşımızın mesajı silinmiştir. Düzenleyen Hayal@ : 27-07-2005 at 15:50. |
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Banned
![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Dec 2004
Üye numarası: #930
|
Alıntı:
IIS için Windows NT,2000,2003 server'dan birini bulman lazım değil. XP de 2000 hatta 98 de bile çalıştırırsın windows cd sinin içinde vardır program ekle kaldır menüsünden windows bileşenlerinden kurabilirsin.. |
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Hızlı Çırak
![]() ![]() Kayıt Tarihi: Apr 2005
Üye numarası: #13753
Karma etkisi: 25
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 1727
|
windows 98 de asp çalıştırabilmen için 98 CD sinin içinden ad-ons>pwd>kur.exe bunu çalıştırırsan asp server kurmuş olursun.
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Banned
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Daimi Üye
|
Alıntı:
@cyber_rhapsody umarım bir gün bir hosting firmasında çalıştığında,Windows üzerinde Apache,MySql.. ve Windows Xp,98 ve 2000 üzerindede IIS çalıştırmaya kalkmazsın! |
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Banned
|
Alıntı:
ben adamın localde kullanabilmesi için yazdım bunları prof. bir hostingden bahsetmiyorum. ![]() Düzenleyen cyber_rhapsody : 28-07-2005 at 10:16. |
|
|
|
|
![]() |
| Şu Anda Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
|
|