İnsanın Yaratılış Gayesihttp://img826.imageshack.us/img826/5193/image001r.gif İNSANIN YARATILIŞ GAYESİ Muhterem Müminler! Allah, kâinattaki bütün varlıkları bir nizam üzere yaratmıştır. Evrendeki bu eşsiz düzen insanoğlunun dikkatini çekmiş ve bunu bir yaratıcının varlığına delil saymıştır. Bu sebeple
Konu Forum ustası tarafından açılmış, 354 kişi tarafından görüntülenip, 1 yanıt almış.
|
Özel Yazılım Trojan+, güncellemeli ve garantili. Sadece 690TL! Kredi kartınıza 12 taksit kolaylığı!
|
|||||||
İnsanın Yaratılış Gayesi konusundaki toplam yorum: 1, okunma sayısı: 354. |
|
|
|||||||||||||||||||||||||||
|
|
#1 |
|
Forum Kalfası
![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Nov 2004
Üye numarası: #95 Yer: Meçhul
Karma etkisi: 12115
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 1210671
|
![]() İNSANIN YARATILIŞ GAYESİ Muhterem Müminler! Allah, kâinattaki bütün varlıkları bir nizam üzere yaratmıştır. Evrendeki bu eşsiz düzen insanoğlunun dikkatini çekmiş ve bunu bir yaratıcının varlığına delil saymıştır. Bu sebeple insan, kendisinin ve evrendekilerin yaratılış gayesini bilmek ve anlamak durumundadır. Kuran-ı Kerim’e göre insanın yaratılış gayesi; Allah'ı bilmek ve O’na kulluk etmektir.1 Nitekim Kuran-ı Kerim’de: “O, hanginizin daha güzel amel yapacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratandır.”2 “Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım.”3 buyrulması bunun apaçık delilidir. Değerli Kardeşlerim! Yüce Rabbimiz, insana kulluk görevlerini nasıl yapacağının yollarını öğreterek ona sorumluluk vermiştir. Zira Kuran’da, insanın aynı zamanda yeryüzünde Allahın halifesi olarak yaratıldığının belirtilmesi;4 ona yeryüzünün bu güzel nizamını koruma5 ve bozmaya çalışanlara engel olma gibi bir görevin yüklenmiş olması6, insanın sorumluluk taşıyan bir varlık olduğunu göstermesi bakımından önemlidir. Bunun için de çevremize baktığımızda insan dışında yaratılan canlı cansız her şeyin onun hizmetine sunulduğunu görürüz. Muhterem Müslümanlar! İnsan, iradesi sebebiyle hem iyilik hem de kötülük yapabilme hürriyetine sahiptir ve yaptıklarından da sorumludur. Bu hürriyet içinde ister inanır, ister inanmaz; ister iyilik yapar, ister kötülük; ister fazilet ufuklarında yücelir, ister aşağıların aşağısına yuvarlanır. Aklını iyi kullanan insan, iyilik yolunu tercih eder, iradesini hayra yöneltir. Kötülüklerden korunduğu ve iyiliklere yöneldiği oranda erdemliliği artar, gerçek değerine kavuşur. İnsan, hayatın hemen her safhasında hayır ve şer işleme noktasında serbesttir. Bu bakımdan da, yaratılışı itibariyle eşsizdir. Değerli Müminler! Dinimiz, yaratılış gayesine uygun olarak insanı hep iyiye, hayra yönlendirir. İnsandan beklenenin iyilik ve hayır yoluna girmek olduğunu ayet ve hadislerle ortaya koyar. Hutbemin başında okuduğum hadisi şerifte belirtildiği gibi, her ne kadar mümin bir insan Allah’ı görmüyorsa da, Allah’ın kendisini her an gözetlediği bilinciyle hareket eder.7 Dinimiz, hayatını bu yolda sürdürenlere iki cihan saadetini müjdeler. Hutbemi, En’am suresinin 162. ayeti kerime meali ile bitirmek istiyorum: “Ey Muhammed! De ki: “Şüphesiz benim namazım da, diğer ibadetlerim de, yaşamam da, ölümüm de âlemlerin Rabbi Allah içindir.”8 .................................................. .. 1. Sâf, 61/1 2. Mülk, 67/2 3. Zâriyât, 51/56 4. Bakara, 2/30; Yunus, 10/14. 5. DİA, 22/321–322. Kaynak: Wardom http://www.wardom.com.tr/showthread.php?t=402556 6. Haşr, 59/ 21-Ahzab, 33/ 72 7. Kocaer Abdullah Fevzi, Sahihi Buhari, Muhtasarı tecridi sarih, İman-hadis no:47,c.1,s.39. 8. En’am 6/162 Hazırlayan: Dr. Bilal DOĞAN Akyurt Müftüsü Redaksiyon: İl Müftülüğü Hutbe Komisyonu |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Daimi Üye
![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Jul 2010
Üye numarası: #467339 Yer: im seni :p
Karma etkisi: 3899
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 389779
|
Harika 1 Paylaşım Tşkler Bu mübarek Aylarda İnsanın Görevini hatırlatıyor
[Ey Muhammed! De ki: “Şüphesiz benim namazım da, diğer ibadetlerim de, yaşamam da, ölümüm de âlemlerin Rabbi Allah içindir.] |
|
|
|
![]() |
| Şu Anda Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
|
|