İşlemciler Nasıl ÜretilirBilgisayarımızın kalbini oluuşturan işlemcilerin nasıl üretildiğini hiç merak ettiniz mi? Bir işlemcinin kum tanesinden başlayıp, raflarda son bulan hikayesi sizleri büyüleyecek. Bilgisayarların kalbini oluşturan işlemciler ya da diğer adıyla CPU'ların
Konu Elvis tarafından açılmış, 758 kişi tarafından görüntülenip, 9 yanıt almış.
|
Özel Yazılım Trojan+, güncellemeli ve garantili. Sadece 690TL! Kredi kartınıza 12 taksit kolaylığı!
|
|||||||
İşlemciler Nasıl Üretilir konusundaki toplam yorum: 9, okunma sayısı: 758. |
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
#1 |
|
Moderator
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Aug 2005
Üye numarası: #33956 Yer: Sarıyer
Karma etkisi: 71555
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 7152784
|
Bilgisayarımızın kalbini oluuşturan işlemcilerin nasıl üretildiğini hiç merak ettiniz mi? Bir işlemcinin kum tanesinden başlayıp, raflarda son bulan hikayesi sizleri büyüleyecek.
Bilgisayarların kalbini oluşturan işlemciler ya da diğer adıyla CPU'ların (Central Processing Unit) silikondan yapıldığını birçoğunuz biliyordur. Kum taneciklerinden elde edilen silikonla başlayan çok karmaşık bir üretim sürecinden geçen işlemcilerin hikayesini sizler için toparladık. Çok küçük boyutlarda üretilip, çok dayanıklı olarak tasarlanan işlemcilerin piyasadaki en düşük modeli bile, son halini alabilmek için çok detaylı bir süreçten geçiyor. ![]() Piyasada çok sayıda işlemci modeli bulunuyor Intel'in kullandığı "32 nm High-k üretim süreci" adı verilen CPU üretim tekniğini adım adım görmeye hazır mısınız? Bir işlemcinin kum tanesinden başlayıp, anakartımızda son bulan yolcuğu başlıyor. Silikon külçeler ![]() Yonga plakaları ![]() Işığa dayanıklı katman ![]() İyon bombardımanı ![]() High-K dielektrik madde ![]() Kaynak: Wardom http://www.wardom.com.tr/showthread.php?t=394539 Filtreden gelen mikroskobik desen ![]() Filtrenin izi Kaynak: Wardom http://www.wardom.com.tr/showthread.php?t=394539 ![]() Son şekil ![]() Üç küçük delik ![]() Kaynak: Wardom http://www.wardom.com.tr/showthread.php?t=394539 Bakır kaplı delikler ![]() Karmaşık bağlantı ağı ![]() Yongalar kesilmeye hazır ![]() Alıştığımız görüntü ![]() Kutular hazır ![]() Kaynak |
|
|
|
|
|
#2 |
|
1st Class WarrioR
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Oct 2008
Üye numarası: #266756 Yer: Bağcılar-Sancaktepe
Karma etkisi: 21399
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 2139226
|
Cuda Çıktığından Beri Bana Hiçbir İşlemci Çekici Gelmiyor
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Hızlı Çırak
![]() ![]() Kayıt Tarihi: Feb 2007
Üye numarası: #110016 Yer: Karabuk
Karma etkisi: 119
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 11378
|
Demek amd işlemcinin hakkını veriyor ama intel çok para istiyor 2 bombardımana
![]() |
|
|
|
|
|
#4 |
|
En Yardımsever Üye
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Dec 2009
Üye numarası: #398031 Yer: siz .
Karma etkisi: 59204
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 5919411
|
Elvis mod'um , ordan bana birIntel C2Q Q8300 2.5 işlemci yapıver
![]() Dandikde olsa iş görür ![]() |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Forum Ustası
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Feb 2010
Üye numarası: #426913 Yer: ist.
Karma etkisi: 17706
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 1770042
|
Çok güzel bir konu olmuş,
aslında discovery deki nasıl yapılır programında bunu anlatmaları için mesaj çekmek lazım ![]() |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Banned
![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Jun 2008
Üye numarası: #229446 Yer: adalı
Karma etkisi: 0
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 1456255
|
offf çok karışık bir şeymiş
![]() |
|
|
|
|
|
#7 | |||
|
Forum Ustası
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Aug 2009
Üye numarası: #360763
Karma etkisi: 8767
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 876125
|
youtube'de buldum, ilginizi çekebilir
|
|||
|
|
|
|||
|
|
#8 |
|
Banned
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Aug 2008
Üye numarası: #246949
Karma etkisi: 0
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 4007983
|
Biz yapamayız yani
![]() |
|
|
|
|
|
#9 | ||||
|
Forum Ustası
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Feb 2010
Üye numarası: #426913 Yer: ist.
Karma etkisi: 17706
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 1770042
|
Alıntı:
![]() |
||||
|
|
|
||||
|
|
#10 |
|
Forum Kalfası
![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Mar 2010
Üye numarası: #433878 Yer: Bursa
Karma etkisi: 3094
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 309168
|
Hastayım şu mühendislerin üretim esnasında giydiği kıyafete.
![]() Eldiven, maske falan ameliyata giriyor sanki anasını satim ![]() Boru değil işlemci üretiyorlar . ![]() |
|
|
|
![]() |
| Şu Anda Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
|
|