İstemciye Özel DHCP Yapılandırması (DHCP Classes)Bildiğimiz gibi DHCP sunucu servisi, istemcilerine sadece IP adres yapılandırması değil, beraberinde bir çok yapılandırma bilgisini de sağlamaktadır. Bu bilgileri; * sunucudan IP alan her istemci, * havuzdan IP alan
Konu Mr.666 tarafından açılmış, 800 kişi tarafından görüntülenip, 2 yanıt almış.
|
Özel Yazılım Trojan+, güncellemeli ve garantili. Sadece 690TL! Kredi kartınıza 12 taksit kolaylığı!
|
|||||||
İstemciye Özel DHCP Yapılandırması (DHCP Classes) konusundaki toplam yorum: 2, okunma sayısı: 800. |
|
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
#1 |
|
Moderator
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Jul 2005
Üye numarası: #29226 Yer: Ankara
Karma etkisi: 2610
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 260208
|
Bildiğimiz gibi DHCP sunucu servisi, istemcilerine sadece IP adres yapılandırması değil, beraberinde bir çok yapılandırma bilgisini de sağlamaktadır. Bu bilgileri;
* sunucudan IP alan her istemci, * havuzdan IP alan her istemci, * rezerve edilmiş şekilde IP alan istemci ve ya, · seçilmiş istemci seviyesinde tanımlayabiliriz. Yani; · sunucu seviyesinde, · scope seviyesinde, · rezerve istemci seviyesinde ya da · seçilmiş istemci seviyesinde. Bu seçilmiş istemcilere Class diyoruz ve aynı class altında tek bir istemci veya birden fazla istemci tanımlayabiliyoruz. DHCP sunucumuzda bir class yaratıyoruz ve seçtiğimiz istemcileri de bu class altında tanımlıyoruz. Yani istemci hangi class altında olduğunu, sunucu da hangi class’ a nasıl bir dinamik yapılandırma sağlayacağını bilmiş oluyor. DHCP istemcisi dinamik yapılandırma bilgisi talep ederken, bulunduğu class’ ı DHCP sunucuya bildiriyor. DHCP sunucuda böyle bir class tanımlanmış ise, bu class’ a özgü dinamik yapılandırma bilgisini istemciye sağlıyor. Şöyle bir senaryo düşünülebilir. Şirketteki 1000 istemciden, personelin kullandığı 990 bilgisayar proxy üzerinden internete çıkarken, geriye kalan 10 bilgisayar direkt internet erişimi derektiriyor. Dolayısıyla bu 990’ lık ve 10’ luk grupların farklı default gateway adresleri ile yapılandırılması gerekiyor. Bu durumda DHCP sunucumuzu, default gateway olarak proxy sunucunun adresini verecek şekilde yapılandırıp, geriye kalan 10 bilgisayarı bir class altında tanımlayıp, bu gruba internete doğrudan erişim sağlayacak bir default gateway adresi sağlayabiliriz… Gelelim yapılandırmasına… Öncelikle DHCP sunucumuzdan başlayıp,bir class tanımlayalım. DHCP sunucumuzda tanımlanmış bir scope, ve tanımlanmış scope options aşağıdaki gibidir… Default Gateway IP adresi olarak 192.168.1.200 görüyoruz ![]() Şimdi bu sunucudan dinamik yapılandırma bilgisi alan bir istemcinin durumuna bakalım. Default Gateway 192.168.1.200 tanımlıyoruz… ![]() Sunucuya sağ tıklayıp Define User Classes menusunu açıyorum. ![]() Ve yeni bir class eklemek için Add butonunu tıklıyorum. ![]() İsim olarak Direct Internet Access tanımlıyorum. Bu alan sadece görünüm ismidir. Ne tanımladığınızın sistem için bir önemi yoktur. Daha sonra ise, ACSII altında, ASCII formatıyla, class’ ın ismini belirtiyorum. Örneğimizde 123 kullandım. ![]() Ve Ok butonunu tıklıyorum Kaynak: Wardom http://www.wardom.com.tr/showthread.php?t=84750 Kaynak: Wardom http://www.wardom.com.tr/showthread.php?t=84750 ![]() Şimdi yarattığım 123 class’ ını uyguluyorum. Bu ayarı istediğim seviyeden uygulayabilirim. Bu örnekte sunucu seviyesinde uyguluyorum. ![]() Server Options ‘ a sağ tıklayıp, Configure Options menusune tıklıyorum ![]() Server Options menusunde, Advanced sekmesini açıyorum. Advaced Menude, User Class olarak, kendi yarattığım Direct Internet Access’ i seçiyorum. ![]() Bu class için tanımlayacağım özel yapılandırma, router adresi olacağı için, kod numarası 003 olan router’ ı tıklıyorum ve bu class için kullanmak istediğim default gateway adresini tanımlıyorum. Genel yapılandırma için 192.168.1.200 olan default gateway adresi, 123 class’ ı için, 192.168.1.250 olacak. ![]() Yapılandırmamızdan sonra scope options’ ta gördüğümüz gibi iki farklı default gateway yapılandırması oluştu. Biri 192.168.1.200 ve class olarak none tanımlı, diğeri ise 192.168.1.250 ve class olarak, az önce yarattığım Direct Internet Access tanımlı. ![]() DHCP yapılandırmamızdan sonra, şimdi de istemcimizi yarattığımız bu class altında tanımlayalım. Bundan sonraki işlemlerim istemci üzerinde olacak. Öncelikle, henuz tanımlama yapmadığımız için, yapılandırması hala class’ ı none olan router adresiyle yapılandırılmış durumda. ![]() Şimdi istemcimizi, yarattığımız 123 class’ ı altında tanımlıyorum. Bu işlem için ipconfig komutunu kullanıyorum. Anahtarımız ise /setclassid. Ipconfig /setclassid “|network bağlantısının ismi|” |class ismi| ![]() Yapılandırmamıza baktığımızda, istemcinin 123 class’ ı altında tanımlı olduğunu ve kullandığı default gateway’ in de 192.168.1.250 olduğunu görüyoruz. ![]() İstemcinin class tanımlamasını kaldırmak içinse ; aynı komunu, class id kısmını boş bırakarak sağlıyoruz. ![]() Şimdi baktığımızda ise, istemci default gateway olarak tekrar 192.168.1.200 router’ ını kullanmaya başlamış durumda. ![]() Mr.666 1337 & ToKEM "System & Networking" |
|
|
|
|
|
#2 |
|
1st Class Helper
![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Nov 2004
Üye numarası: #373 Yer: Ankara
Karma etkisi: 372
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 36242