kırk (40) neden özeldir??40 sayısının önemi nerden kaynaklanır?? düşündüğümüzde 40 sayısıyla ilgili yığınla örneğimiz var.. türk mitolojisinde, kimi ejderhalar yalnizca kirk gunluk uykularinda , uzerlerinden kopartilan kirk tuyun ateşte yakilmasiyla olurler.dede korkut hikayelerinde
Konu metatron tarafından açılmış, 934 kişi tarafından görüntülenip, 17 yanıt almış.
|
Özel Yazılım Trojan+, güncellemeli ve garantili. Sadece 690TL! Kredi kartınıza 12 taksit kolaylığı!
|
|||||||
kırk (40) neden özeldir?? konusundaki toplam yorum: 17, okunma sayısı: 934. |
|
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
#1 |
|
Super Moderator
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Nov 2005
Üye numarası: #39488 Yer: kripton
Karma etkisi: 42827
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 4280084
|
40 sayısının önemi nerden kaynaklanır?? düşündüğümüzde 40 sayısıyla ilgili yığınla örneğimiz var..
türk mitolojisinde, kimi ejderhalar yalnizca kirk gunluk uykularinda , uzerlerinden kopartilan kirk tuyun ateşte yakilmasiyla olurler.dede korkut hikayelerinde kirk yigitler gorunur , tureyis detanina gore sagan kaganin kizi ve otuzdokuz usagi gittikleri gol kenarinda sudan gebe kalmislardir. ya da daha geniş anlamda , sözler vardır 40'la ilgili.. bir deli bir kuyuya bir taş atmış kırk akıllı çıkaramamış, kılı kırk yarmak, kırk katır mı kırk satır mı? kırkından sonra azanı teneşir paklar, Kaynak: Wardom http://www.wardom.com.tr/showthread.php?t=111651 bir şeyi kırk kere söylersen olur, ya da halk dilimizde tanımlamalar vardır 40'ın kullanıldığı.. kırk gün kırk gece düğün , kırk yıllık kahve gibi ... yani bu örnekleri çoğaltabiliriz.. nedir bu kırk (40) rakamının özelliği sizce?? neden böyle yaygın bir kullanımı var?? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Banned
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Jan 2006
Üye numarası: #46248 Yer: Istanbul
Karma etkisi: 0
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 855182
|
Harbiden de iyi aklına gelmiş. Nerden aklına geliyo yau bunlar
![]() |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Forum Ustası
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Oct 2005
Üye numarası: #37501 Yer: 'mi Lan Velet 8 Senemle Ben Dalaştım Kimsecikler Yoktu Ortada...
Karma etkisi: 611
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 60181
|
KIRK baksana adına biraz garip geliyo ve her kelimeye uyuyo özel bi sebebi olmaması kanaatindeyim
![]() |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Forum Ustası
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Aug 2006
Üye numarası: #81321 Yer: İstanbul
Karma etkisi: 36064
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 3604673
|
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Co-Admin
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Feb 2005
Üye numarası: #2199 Yer: Kastamonu - 37
Karma etkisi: 375223
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 37520707
|
hadi bende sana bie dörtlükle katılayım
![]() Sivastopol önünde yatar gemiler, Atar da nizam topunu, yerle gök inler. Yardımcıdır bize kırklar yediler, Sılasına kavuşmaz aslan yiğitler. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Misafir Üye
Üye numarası: #
40 sayısı İslam toplumunun günlük yaşamında en çok kullanılan sayıdır. İçinde kırk sayısı geçen isim ve deyimlerin bazıları şunlardır: Kırkpınar, kırk haramiler, kırk-ikindi yağmurları, kırk dereden su getirmek, kırk bir kere maşallah, kırk ev kedisi, kırk para, kırk yılın başı, kırk yılda bir, kırk yıllık dost. kırk katır mı-kırk satır mı, bir fincan kahvenin kırk yıl hatırının olması...
Kırk sayısının özel ve uğurlu bir sayı olduğuna, bazı tabiat varlıklarını temsil ettiğine çok eski çağlardan beri inanılır. Dinde, matematikte, astronomide, astrolojide, edebiyat ve tasavvufta ayrı ayrı anlamlan vardır. Kaynak: Wardom http://www.wardom.com.tr/showthread.php?t=111651 Kırk sayısı eski Mısırlılarda gök varlıklarının kendi yörüngeleri üzerindeki dönüm sürelerini gösterir. Tevrat'ta da insanın yaş dönemlerini belirtir. Muhtemelen 'kırkından sonra azmak' veya 'kırkından sonra saz çalmak' deyimleri de buradan kaynaklanır. Eski doğu ülkelerinde, Hindistan'da ve Türklerde büyük önem taşıyan kırk sayısı sonradan İslam inançları içersine girdi. Kırk sayısı Kuran'da ve onun hükümlerine dayanan hadislerde de geçer. Bunların biri de insanın 40 yaşında olgunlaşması ile ilgilidir. Hz. Muhammed'e 40 yaşında peygamberlik verilmesi, İslam dininin doğuşu sırasında ona ilk bağlananların kırk kişi olması, kadınlarda hamileliğin 40 hafta sürmesi de bu sayının kutsallığına olan inancı geliştirdi. İnsanın malının kırkta birini zekat olarak vermesi de bununla ilgilidir. Ayrıca, insanlar tarafından Nuh tufanının 40 gün süren yağmurlardan sonra oluştuğuna, Tanrının Hz. Adem'in çamurunu 40 gün yoğurduğuna, dünyanın sonu yaklaştığında Mehdi'nin kıyametten önce 40 yaşında ortaya çıkacağına ve kırk yıl yeryüzünde kalacağına inanılır. Doğum yapmış kadınların çocukları ve ölüler için doğumdan ve ölümden sonra, 40 gün geçmesi daha sonra şerbet ve lokma dağıtılması ile 'kırkı çıkmak' deyiminin kullanılması da 40 sayısının özelliğine olan inançla ilgilidir. |
|
|
|
#7 |
|
Forum Ustası
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Apr 2006
Üye numarası: #63630
Karma etkisi: 1791
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 178106
|
ilk mesajı okudum meraklandım
dervish in yazdıklarını okudum bilgilendim... ikinizede teşekkürler..gerçekten aydınlandım |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Forum Ustası
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Aug 2005
Üye numarası: #32138 Yer: ::::> wardom
Karma etkisi: 133
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 12488
|
Detayli bilgi burada daha önce bu konuyu açmıştım...
http://www.wardom.org/40-sayisinin-g...FDn%FDn+gizemi |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Forum Ustası
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Mar 2006
Üye numarası: #55471
Karma etkisi: 20514
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 2049777
|
Benimde aklıma 40 ikindi yağmurları kırk yama işlemesi gibi şeyler gelmişti dervish ve fix in yazılarında baya bir aydınlanmış olduk .Ellerinize sağlık.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Cool Üye
![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Nov 2006
Üye numarası: #97460
Karma etkisi: 6
![]() Karma: 10
|
Ali baba ve 40 haramileri de unutmayalım :d
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Forum Ustası
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: May 2005
Üye numarası: #20670 Yer: İstanbul
Karma etkisi: 3272
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 325539
|
ya kırk kafıyelı oluyo ondan mesela kılı elli yarmak olmaz bı delı kuyuya tas atmıs elli kişi cıkaramamıs cıx olmuyo
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Daimi Üye
![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Apr 2005
Üye numarası: #14455 Yer: Lhasa
Karma etkisi: 20
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 1241
|
ölümden sonra 40'ı cıkması
bir kahvenin 40 yıl hatrı olması bir halfi orenince 40 yıl kölelik yapilmasi 40 satırmı 40 katırmı eşlemesı bunlarla cogaltabiliriz.. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
En Agresif Üye
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Mar 2006
Üye numarası: #54690 Yer: imi Söylersem Seni Öldürmem Gerekir.
Karma etkisi: 19682
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 1966362
|
kırık, 7, 9 kutsal sayılardır diyebiliriz.. özellikle 7 ve dokuz numerolog ların dahi şaşırtıcı olarak niteledikleri sayılardır... tabi ki bunların mitolojik kökeni var fakat unutmayalım ki, mit açıklanamayan gerçek olaylaın o dönemdeki mistik yorumundan kaynaklanır. yani altında bi gerçek var :MulderSmileyi:
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Forum Kalfası
![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Sep 2006
Üye numarası: #89173 Yer: Kızlar nerdeyse:D:D
Karma etkisi: 0
![]() Karma: -39
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Forum Ustası
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Jul 2006
Üye numarası: #77683 Yer: le yeksan...
Karma etkisi: 178
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 17069
|
taktın kırka meta.. artık sen kırk hamamda kırklansan iflah olmazsın.. kırkbir kere maşallah çok araştırıyosun
![]() ![]() kırk kere dedim ben sana takma bu kırka diye, kılı kırk yardın öğrenecem diye ![]() ![]() kırkkarakterlikırkıdakırıkayaklıkırkayak ![]() sayenizde bende taktım kırka ![]() |
|
|
|
![]() |
| Şu Anda Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
|
|