Kürtçe Bir Dil midir?Günümüzde bazı siyasal olaylarda kullanılan ve bazen Türkiye’nin bölünmez bütünlüğüne aykırı davranışlar içerisinde olanlar tarafından “alet” edilen kürtçe, düşüncelerine değer verilen birçok dil bilimci tarafından bir “dil” olarak bile kabul
Konu +Zafer tarafından açılmış, 1693 kişi tarafından görüntülenip, 27 yanıt almış.
|
Özel Yazılım Trojan+, güncellemeli ve garantili. Sadece 690TL! Kredi kartınıza 12 taksit kolaylığı!
|
|||||||
|
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
#1 |
|
Forum Ustası
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Aug 2007
Üye numarası: #140016 Yer: MERSİN
Karma etkisi: 64233
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 6421621
|
Günümüzde bazı siyasal olaylarda kullanılan ve bazen Türkiye’nin bölünmez bütünlüğüne aykırı davranışlar içerisinde olanlar tarafından “alet” edilen kürtçe, düşüncelerine değer verilen birçok dil bilimci tarafından bir “dil” olarak bile kabul edilmiyor.
Kuşkusuz milyonlarca insan, onunla anlaşmaya çalışıyor; fakat bu, kürtçenin gerçekten “dil” sayılabileceği anlamına gelmiyor. Kaynak: Wardom http://www.wardom.com.tr/showthread.php?t=220866 Bir dilin, “dil” olarak nitelenebilmesi için “dilsel yeterlilikleri” taşıması gerekiyor. Burada kürtçenin bir dil sayılamayacağını ortaya koymak, “kürtlerin varlığını inkar etmek” veya onların değer yargılarını yermek amacını değil; kürtçenin bilimsel gerçekliklere göre bugün ne durumda olduğunu gösterebilmek amacını taşımaktadır. Araştırmalar, kürtçenin gerçek anlamda bir dil olmadığını ortaya koymakta ve onun ne kadar düzensiz ve temelsiz bir yapıya sahip olduğunu göstermektedir. Şimdi kürtçenin niye bir dil sayılmaması gerektiğini açıklamaya çalışacağım: Öncelikle şunu belirtmek gerekir: Diller, toplumların gereksinimleri sonucunda doğal olarak ortaya çıkar. Yani kişiler tek tek bir dil yapmak için uğraşmazlar, dil kendi düzenliliği içerisinde kendi yapısını oluşturur. Bugüne kadar soyları ve dilleri üzerinde pek çok tartışmaların yaşandığı kürtler, henüz bir ulus veya toplum olamamışlardır. Sürekli yaşadıkları çevrelerdeki büyük devletlerin çatısı altında yaşayan kürtler, bir toplum olamadıkları için bir dil de oluşturamamışlardır. Yani kürtçe, bir dilin dil olarak kabul edilebilmesi için tarihsel süreç içerisinde aralarında ortak bir geçmiş bulunan insanlardan oluşan bir “toplum” tarafından oluşturulma niteliğinden mahrumdur. Diller, türetme özelliklerine, edebi anlamda kullanılabilirliklerine, bilimsel alandaki geçerlilik ve işlevselliklerine, söz varlıklarına, köklülük ve güçlülüklerine, düzenliliklerine, geniş alanda kullanılıp kullanılmadıklarına göre değer kazanırlar. Bazı diller, dil bilimsel anlamda pek değerli olmadıkları hâlde, pek çok insan tarafından kullanıldıkları için değerlidir; bazı diller ise onun köklü ve güçlü geçmişi neticesinde sağlam dil bilimsel yapısı nedeniyle değerlidir. Kürtçe ise, geniş bir alanda kullanılmadığı ve bir düzenliliğe sahip olmadığı hâlde, bir dilmiş gibi gösterilmektedir. Ulus bilincine sahip olmayan toplulukların bir dil oluşturabilmeleri toplumbilimsel açıdan olanaksızdır. Kürtçede var olduğu söylenen 8308 sözcükten; 3080 tanesi Türkçe, 2000 tanesi Arapça, 1200 tanesi Zent Lehçesi, 1030 tanesi Farsça kökenlidir. Geri kalan yaklaşık 1000 sözcüğün ise yaklaşık 700 tanesi Ermenice, Çerkezce, Gürcüce, Pehlevice… gibi dillerden geldiği bilinmektedir. Bu sözcükler de çıkarıldıktan sonra, geriye yalnızca 300 tane sözcük kalmaktadır. Yani kürtçede var olduğu söylenen 8308 sözcükten, yalnızca 300 tanesinin kökeni bilinmemektedir. Bir sözcük kümesinin “dil” olarak sayılabilmesi için, onun ciddi anlamda bir söz varlığının olması gerekmektedir. Bu anlamda % 97′si yabancı dillerden alıntılanan sözcüklerden oluşan bir söz varlığıyla bir dilin olduğunu düşünmek, gerçekten kabul edilir bir şey değildir. Ayrıca burada yüz yıllardır işlenerek günümüze kadar gelen Türkçemiz ile, kürtçeyi karşılaştırıyormuşum gibi bir hisse kapılmayın. Ben, sadece insanların bu tür söylemler içerisine girdiklerini görerek, bu bağlamda açıklamalar yapabilmek amacıyla bunu yazıyorum. Kürtçenin bir dil olduğunu kabul etmeyenler, özellikle ortada bir “söz varlığının” olmadığını vurgulamaya çalışması, kürtçenin bir dil olduğu konusundaki düşünceleri “saplantı” hâline gelmiş kişilerce şöyle eleştirilmektedir: “Efendim, her dilde yabancı sözcükler vardır. Tükçede de Arapça ve Farsçadan alınmış binlerce sözcük vardır. O zaman Türkçe diye bir dil yoktur mu dememiz gerekiyor?” Bu tür insanlar, gerçekten bu söylemleriyle bile, çürütülmeye uygun bir düşünce yapısına sahiptirler. Bir kere Türkçe gibi 8500 yıllık (*) bir tarihi olduğu kabul edilen bir dille, henüz dil olmadığı ortada olan bir dilimsinin veya dilcenin karşılaştırılması bile gaflettir. Türkçedeki deyimler bile, kürtçenin bütün söz varlığından daha zengindir. Türkçedeki toplam 105 bin sözcüğün, sadece 15 bin tanesi yabancı kökenlidir. Bu da Türkçedeki yabancı sözcüklerin oranının ortalama % 14 olduğunu göstermektedir. % 97′si yabancı kökenli sözcüklerden oluşan bir dilce nerede, % 14′ü yabancı olan Türkçe nerede? Ayrıca, Türkçedeki yabancı sözcükler olduğu gibi kullanılmaz. Alıntılanan yabancı sözcükler, Türkçenin ses ve şekil özelliklerine uyacak biçimde dile alınır. Fakat kürtçedeki temel sözcükler bile alındığı dildeki biçimiyle aynıdır. Kürtçenin bir dil olduğunu gösterebilmek için, onun dünya üzerindeki dört büyük dil ailesinden birine bağlı olduğunu kanıtlamak gerekmektedir. Kaynak: Wardom http://www.wardom.com.tr/showthread.php?t=220866 Genel olarak kürtçenin “Hint - Avrupa Dil Ailesi” içerisinde yer aldığı söylense de, Prof. Dr. Vladimir Minorsky kürtçenin bu dil ailesi içerisinde kabul edilmemesi için; “telaffuz farklılıkları, şekil farklılıkları, cümle yapısı farklılıkları, sözcük farklılıkları ve ses değişimi farklılıkları” gibi maddeler sıralamıştır. Zaten tümce kuruluşu açısından da, normalde Hint - Avrupa dillerinde söz dizimi “Özne + Yüklem + Tümleç“ biçiminde olmasına rağmen, kürtçede “Özne + Tümleç + Yüklem” biçimindedir. Kaynak: Wardom http://www.wardom.com.tr/showthread.php?t=220866 Bu da, bu dilin Hint - Avrupa dilleri arasında olmadığını göstermeye yeterlidir. Eğer kürtçe Hint - Avrupa Dil Ailesi içerisinde değilse, “Sâmi” ailesinin içine konulabilir ki bu da imkânsızdır. Kürtçe, cümle kuruluşları açısından da Türkçe ile yakınlık göstermektedir. Örnek verecek olursak: Benim elmam var. (Türkçe) Min sev heye. (Kürtçe) I have an apple. (İngilizce) Yukarıdaki örnekte de göreceğiniz üzere, kürtçedeki söz dizimi, Türkçedekiyle aynıdır. Normalde Hint - Avrupa dillerinde yüklem ortada olurken, kürtçede Türkçedeki gibi yüklem sondadır. Bu da kürtçenin, Türkçe temelinde farklı sözcüklerle oluşturulabileceğine işaret etmektedir. Ki zaten “kürt” ve “kurmanç” sözcükleri bile Türkçe kökenlidir. İşte bu iki sözcüğün Türkçedeki anlamları: KÜRT: KÜRÜD: KÜRT: KÜRTİK: KÖRT: KÖRTÜK: KÜRTKÜ: KÜRTÇÜK: KURMAN(Ç): Kar yığını, çığ, bir çeşit kayın ağacı, ayva ağacı Merih gezeğen, süpürge otu Kalın kar yığını (Kazak lehçesi) Yeni yağmış kar (Kazak ve Tarançi lehçesi) çığ (Sor Lehçesi) Kar yığını, saçak, kar yığıntısı (Çuvaş, Kazan, Tatar lehçesi) Kar denizi veya kar çölü (Uygur lehçesi), kar yığını Kar yığını (Karakırgız lehçesi) Kar yığını (Yakut ve Çeremis lehçesi) Gedelgeç, yay konan kap, yaylık (Oğuz ve Kıpçak Lehçeleri) Bugün bir kürt boyu olarak gösterilmeye çalışılan “kırmanç / kurmanç” boyunun adı bile, Kuman Türkleri ile bağlantılıdır ve bu adın tarihteki büyük bir Türk boyu olan “Kurmanlar“dan geldiği düşünülmektedir. Daha birçok sözcük, Eski Türkçedeki sözcüklerde çok yakındır. İşte onlara birkaç örnek: Eski Türkçe Kürtçe Anlamı apa apo amca mın min ben, benim, bana ka ka / ko aile büyüğü kent gend / gund şehir, köy buge bug(e) gelin kon kon konak yeri, çadır kutay kutni parlak kumaş (Kaynak: Türkiye’nin Etnik Yapısı - Ali Tayyar Önder) |
|
|
|
|
#2 |
|
Forum Ustası
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Aug 2007
Üye numarası: #140016 Yer: MERSİN
Karma etkisi: 64233
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 6421621
|
Kürtçenin ses ve biçim bakımından özgün olmadığını, çevre dillerden yapılan alıntılardan oluştuğunu görmek yukarıda anlatılanlar neticesinde pek de zor değildir.
Kürtçe, tıpkı Osmanlı Türkçesi gibi Arapça, Farsça ve Türkçenin karışımından oluşan bir dil olarak da görülmemeli, olsa olsa sırf farklılaşmak adına sözcükleri birbirine karıştırarak oluşturulan bir “ağız” olarak kabul edilmelidir. Bugün, Türkiye’de kürtçe konuştuklarını zannedenler, aslında uydurma bir takım sözcüklerle yaşamlarını devam ettirmeye çalışırlar. Zaten Türkiye’nin doğusunda birbirine yakın iki köyde yaşayan kürtler bile birbirlerini anlamazlar. Elbette bu, her yer için genellemelere uygun değildir. Bir de “Düzensizlik içinde bile bir düzen vardır.” felsefesiyle yapılmış olsa gerek, çeşitli bölgelerde kullanılan farklı söyleyişler için “Soranice” ve “Guranice” gibi lehçeler (?) uydurmuşlar. Daha bir dil olduğu bile kabul edilmeyen bir dilcenin, nasıl lehçesi olur, anlamış değilim. Kaynak: Wardom http://www.wardom.com.tr/showthread.php?t=220866 Zaten kürtçe, yazı diline de sağlam bir biçimde yansımış değildir. Sırf farklılaşmak adına “w, é, û” gibi harflerin Latin alfabesine eklenmesi neticesinde oluşturulan uyduruk bir alfabe ile, biçimsiz dizilişler ve görünüşler gösteren yazılar yazılmaya çalışılmaktadır. Kuşkunuz olmasın, temeli sağlam olmadığı için bir kürdün yazdığını, çoğu zaman başkası anlamaz. Çünkü rastgele yazılışlar vardır. Birisi “kardeş” anlamına gelen sözcük için “keko” der, diğeri “keki” der, başka biri “keke” der… Bu söyleyiş yazıya da yansıyınca, edebi değer taşıyan bir eser bile vermemiş olan bu uydurma dillin, tek heceli olabileceğini bile düşündürebilecek yapılarını görmek, insanı güldürmektedir. (: Tüm bu anlattıklarım neticesinde; kürtçe, henüz ulus bilincine sahip olmayan ve bugüne kadar “toplum” olamamış kürtler tarafından, başta Türkçe olmak üzere Arapça, Farsça, Ermenice… gibi dillerden alınan sözcüklerle kurulmaya çalışılmış, sağlam bir dil bilimsel yapısı bulunmayan, kişiler arasında tam anlamıyla iletişimi sağlayamayan ve sadece çok basit konuları anlatabilmek için geliştirilmiş; bu nedenle de “sığ” kalmış ve bir “aşiret dili” olmaktan öteye gidememiş bir dilce veya dilimsidir. Bu dilce için, Türkçede dil adlarını yaparken de kullanılan “ca - ce - ça - çe” ekini kullanarak “kürtçe” demek de yanlıştır; fakat günlük yaşamda hep böyle söylenegeldiği için bu hâli kullanılmaktadır. Böylesine derleme ve uydurma dilce için “dil” demek, dil bilimsel gerçekliklerden uzaklaşmayı gerektirdiği için, biraz “yanlı” bir tutum içerisinde olunduğunu gösterir. Dipçe: Bu konuda okuyuculardan gelen eleştiriler üzerine, yazıda “hakaret” olarak algılanabilecek bazı bölümlerin düzenlenmesini uygun gördüğüm için, yazıda sözcük ve cümle düzeyinde birkaç değişiklik yaparak yazıyı yeniden yayımladım. Buradaki yorumumda da belirttiğim üzere yazıyı, insanların bilincine “bölücü” tohumlar ekmek için değil; bir dilin niteliklerinden yola çıkarak, o dil üzerinde “bilimsel” boyutta bir inceleme yapmak amacıyla yazdığımı da bilmenizi isterim. Kaynak |
|
|
|
|
#3 |
|
Donanım Editoru
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Dec 2004
Üye numarası: #920 Yer: İstanbul \ Kadiköy
Karma etkisi: 42425
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 4240324
|
O kadar güzel bir yazıkı herşey ortada.
Not : Az önceki yazımı tam 2 konu arasında oldugu için sildim. ![]() |
|
|
|
|
#4 |
|
Forum Kalfası
![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Nov 2007
Üye numarası: #163022 Yer: imiz Burası
Karma etkisi: 9006
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 900000
|
Mükemmel bir konu. Bence herkesin en başından en sonuna kadar okuması gereken bir paylaşım.
Kürtçe bence uydurmaca bir dildir. Ve Küertçe bir dil olarak kabül edilemez. |
|
|
|
|
#5 |
|
1st Class WarrioR
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Jul 2008
Üye numarası: #240022 Yer: error
Karma etkisi: 486
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 48202
|
Gerçekten çok aydınlatıcı olmuş konu mükemmel benden de bi katkı olsun bazı araştırmacılar kürtçenin farisi dilinin yani farsçanın bir lehçesi olduğunu ileri sürüyorlar bu gerçeğe yakın aslında olay kısaca şundan ibaret
Araplar tarafından iyice hırpalanan farisiler ve kültürleri yok olma tehlikesiyle karşı karşıyayaken hanedanlığın başına Türkler geçiyor tabi ozaman durum biraz farklı Arap-Türk savaşları yaşanıyor Türk hakanı mükemmel bir taktik stratejiyle bu farisi unsurları islamiyetin orta asyaya yayılmaması için kullanıyor yani bir nevi iranda bir tampon bölge oluşturuyor islamiyetin yayılmasını engellemek için tıpkı Türk dünyasıyla aramızda tampon bölge görevi üstlenen ermenistan gibi haritaya bakarsanız ermenistan Türk dünyasının kalbine saplanmış bir hançer gibi olduğunu görürsünüz ve orta asyayala bağlantımızı kesen bir tampon ülkedir eğer bu gün dünyada ermenistan die bir devlet varsa bu tampon bölge misyonu yüzündendir neyse islamiyet orta asya ya yayılmaya çalışıyor ancak Türkler bunun önünde şimdilik engel şimdilik diyorum çünkü Anadoluya yayılma zamanlarında ön asya da hakimiyet kurma çabaları ortaya çıkınca Türk hakanı islam unsurlarıyla birlikte hareket edilmedikçe hakimiyetin sağlanamayacağını anlıyor tabi bir taraftanda moğol baskısı ve Türklerin anadoluya göç sebeleri arasında hakanlar karamanoğluyla yaklaşık 100-150 yıl sürecek bir islamlaşma sürecini başlatıyor gerçi orta asya dan getirdiğimiz pek çok gelenek örf adet islami renklere bürünerek devam ediyor mesala kaman-şam>baba-dede>şeyh-evliya-veli süreci yaşanıyor bi bakmışım benim kıraçatamın adı anadoluya gelince veli olmuş eren olmuş evliya olmuş neyse tabi iranda da Türk hakimiyetine son hızla devam bugün bile iran içinde bulunan güney azaerbaycan da 30 milyon azeri yaşıyor azerbaycandaki azeri nufusu 8 milyon gerisini siz düşünün tabi mezhepler farklı bu arada neyse şia anadoluya nufuz etmeye çalışıyor ve ediyorda özellikle güneydoğu ve doğu anadolu bölgesinin bir kısmına tabi dilide nufuz ediyor yalnız dilide anadolunun rengine bürünmekten kurtulamıyor ve bu iran lehçesi belli bir takım değişikliklere uğruyor bunu en güzel olarak bugün gözlemliyoruz kürtçe olduğu idda edilen bir sayfa metnin içinde geçen kelimelerin %50 si farsça %30 u Türkçe %15 i arapça %5 ninde orijinal kürtçe olduğu söyleniyor (İMİTASYON KÜTÇEDE Mİ VAR YOKSA )%5 in neresi orjinalse gerçi kürtçe olduğu idda edilen kelimlerin üstünü biraz kazısanız ya farsça ya arapça ya Türkıçe çıkıyorKaynak: Wardom http://www.wardom.com.tr/showthread.php?t=220866 Neyse şimdi bu serüvenden sonra gözden kaçan asıl durumu büyüteç altına alalım.Devletler çeşitli şekillerde yönetilirler halıkın bir kısmı bu yönetimden memnundur bir kısmı ise memnun değildir ancak bu yönetimler şimdiki gibi partti yönetimi değil tabi 600 yıl devam eden bir yönetim ve 600 yıl boyunca bu yönetimden memnun olmayan bir insan kolonisi var ortada Malesef mezhep savaşları arapları nasıl içten çökerttiyse tarafsızlığını korumaya çalışan Türk yönetimi daha selçuklu zamanında bu tarafsızlığını kaybediyor bi bakmışız bizim selçuk hanedanı abbasi halifesinin kızıyla evlenmiş tabi hakan kayın babasına söz söyletir mi söyletmez ister istemez taraf oluyor işte, tabi fatimiler devletinin tehdidine karşı abbasi halifesi akıllıca hareket ediyor ve arkasına Türkleri alıyor halbuki selçuk hükümdarı o kızla evlenene kadar Türkler genetik olarak Laik bugünkü laiklikte bir öze dönüş yoksa yemişim fransız laikliğini çünkü Türkler ve Türkkağanı abbasi halifesine saygılı bağdata hediyeler yolluyorlar ziyaret ediyorlar lakin halife din işleri için Türk hakanın gözünde; nitekim halife dünya işlerine karışmaya başlayınca Türk hakanının müdehalesiyle karşılaşıyor tabi kancık arap abbasi halifesi bu durumu kendine yediremiyor dünya işlerine karışmassam halim nice olur çıkarlarım var deyip SELÇUKLU HANEDANI BİZANSLA İŞBİRLİĞİ İÇİNDE ARKADAN HANÇERLİYOR Selçuklu halifeden zamanın da kurtulmadığı için devletinden oluyor anlıcanız halifenin yerine başka bir halife getirseydi keşke herhalde Atatürkte halifeden bir şekilde tamamen kurtulmasaydı bugün Türkiye Cumhuriyeti hala yaşıyor olmazdı tabi selçuklu zamanında halifeden halifeyi değiştirerek kurtulabilirsiniz neyse bu taraf oluş yönetimden memnun olmayan insan kolonileri Anadoluda ister istemez farklılaşmaya başlıyor dil olarak düşünce olarak birde bunun üstüne yanlış siyaset uygularsanız yani o insanların kazanılabilir olanlarını kazanmak için kazanılanmayanları sindirmek için uğraşmayıpta toptan hepsini sindirmeye çalışırsanız ateşe körükle gitmiş olursunuz Yavuz Sultan Selim Han ın fetvalarını isteyen arkadaşlar araştırabilir google da aratmanız yeterli ama Yavuz Sultan Selim Han benim atamdır yapmışsa bir bildiği vardır çünkü biz bugünün şartları içinde geçmişi yargılayamayız neyse son olarak bugün kendine kürt diyen insanlar secere kütüklerini araştırsa Türkmen olduğunu ve hangi boydan olduğunu öğrenebilir kolaylıkla selametle.... |
|
|
|
|
#6 |
|
Elit Üye
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Jan 2006
Üye numarası: #47520 Yer: denizde
Karma etkisi: 61554
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 6152345
|
turkce mesela bir dildir çünki butun kafkas azeri butun ulkeler bu dili kullanılıyor ama kurtce bi toplum dili ülke dili dehildir
|
|
|
|
|
#7 |
|
Forum Ustası
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Sep 2007
Üye numarası: #145009
Karma etkisi: 2742
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 273591
|
yazılanlara katılıyorum...
Ama Bu hep bir münazara konusu gibi Kar beyazdır..Hayır siyahdır... gibi tartışılmış Bi sonuca da varılmamıştır... En önemlisi Kürtlerin bunu Kürtçe bir dil değildir dediği an BİTECEKTİR.... |
|
|
|
|
#8 | |
|
Banned
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Jan 2008
Üye numarası: #184362 Yer: im yurdum yok
Karma etkisi: 0
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 702475
|
Alıntı:
ben kürdüm ve benim dilim de kürtçedir ben nası seni kabul ediyorsam dilini türkçe olarak kabul ediyosam sende benim dilimi kabul edeceksin tek taraflı düşünme bak biz diyomuyuz türkçe bir dil değiliz demiyoruz neden çünkü biz insanız kimseyi düşman bilmiyoruz herkes ne ise o![]() sana şunu söylim ben kürdüm ve bunla gurur duyuyorum dilimde kürtçedir ve bunu hiç korkmadan sakınmadan herkesin içinde haykırıyorummm ![]() |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Forum Ustası
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Mar 2007
Üye numarası: #112300
Karma etkisi: 5197
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 518836
|
Türkiyedeki sorun Kürtçe nin dil olup olamdığı değil ki.Yazı bilimsel açıdan ele alınmış.Kendi içinde tutarlılık arzetmekte.Ancak bu yazı ile toplumun sosyolojik yapısına yön vermezsiniz.Orada 30 milyon kürt var.Ve Kürtçe konuşmak istediler yıllarc****ürt olduklarını bile söyleyemediler.Oysa Kürttüler.Zorla güzellik olmaz.Kürtse kürttür.Bitmiştir mesele.Bırakn dillerini gelenek ve göreneklerini korusunlar.Onlarda benim gibi aynı haklara sahip.Sorarım size bir Kürdistan devleti olsaydı da orada yaşasaydınız ve size Türkçe yasak Türkeç isim koyamazsın,deseler ne düşünürdünüz.Zamanında bunlar oldu.Şimdi ise çok şükür olmuyor.
Söyleyeyim Kürt değilim.Halis Karadenizliyim. Hatırlarsanız Bulgaristanda Türk soydaşlarına benzer muameler yapılınca hükümet haklı olarak tepki gösterdi.Kusura kalmasınlar ama önce kendi vatanında yaşayanların haklarını bir verseydi keşke.O zaman PKK bu kadar azıtmaz,palazlanmazdı. Kaynak: Wardom http://www.wardom.com.tr/showthread.php?t=220866 Kısaca şunu söyleyeyim.İnsan hakları evrenseldir.Yasalarıma uymuyorsa o yasa değişecek demektir.Ana dilden kastemiyorum.Tabiiki Türkçe olacak.Ama bu insanları da hor görmeyelim. Böyle yaptıkça adım adım uzaklaşırlar.PKK yi kurtarıcı gibi görürler.Nede olsa denize düşen yılana sarılır...Saygılarımla |
|
|
|
|
#10 | |
|
Forum Ustası
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Feb 2006
Üye numarası: #51318 Yer: Antalya/๓єгкєz
Karma etkisi: 2137
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 212643
|
Kürtçenin bilimsel olarak bir dil kabul edilmemesi, kürtlerin olmadığı yada o dili konusmamalarını gerektirmez ki.
Metinde ilk olarak şu paragrafı dikkate alınız; Alıntı:
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Cool Çırak
![]() Kayıt Tarihi: Jul 2008
Üye numarası: #240715
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 25478
|
ufff bole sacmalıkları bilimsel yazıymıs diye millete satmaktan ne zaman vazgecceksiniz ya.....bilimsel yaklasımmıs...hakkaten cok bilimsel...bir toplum olamayan gruplar dil olusturamazlar...ne kadar bilimsel bir tabir...admalar turklerden cok daha onceleri orta doguya anadoluya yerlesmis orada yasamaya baslamıslar...hala yok bunların dili yok bilmem ne....aynı mantıkla kurtler nerden geliyo diye bakalım...karda yururken cıkarttıkları kırt kırt sesinden geliyo zaten kurt lafı dimi...hakkaten cok komik yaa....
alper tunga oldimi ıssız acun kaldimi.... alın size oz turkce cokmu benziyo bugun konustugumuz turkceye...o kadar kolaymı ya milyonlarca insanın paylaştıgı bir kulturel ogeyı bi kalemde silip atmak....dil diildir bu demek... |
|
|
|
|
#12 |
|
Banned
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Nov 2007
Üye numarası: #163989 Yer: Wardom'un Kıyısında
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 525895
|
Herkes birbirini kabul edecek ayrım yapmayalım ama ben kürt değilim ve Türk olmakla guru duyuyorum!!!
|
|
|
|
|
#13 |
|
Çırak
![]() Kayıt Tarihi: Jul 2008
Üye numarası: #244050
![]() ![]() ![]() Karma: 282
|
ya türksün ya hic ne mutlu türküm diyene!
|
|
|
|
|
#14 |
|
Forum Ustası
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Apr 2006
Üye numarası: #64431 Yer: ANKARA
Karma etkisi: 8545
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 853332
|
Kürdüm Kürt olduğum içinde gururluyum..anadilim Kürtçe..
saçma sapan konular açıp milleti germeyin...babalar gibide dildir ne demek dil değil..?? yüzyıllardır konuşulan ve insanların insanlarımızın birbirini analayabildiği kendisini ifade ettiği bir dildir.. faşizmini kusmak için lütfen kendinize başka mecralar seçiniz ![]() |
|
|
|
|
#15 |
|
Cool Üye
![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Nov 2006
Üye numarası: #96855
Karma etkisi: 100
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 9484
|
Bence önyargı ile yazılmış bir yazı... Kürtlerin tüm değerlerini yok sayarak onları sindirme politikasının ürünü bir görüş...
Öncelikle yanlış anlaşılmaya neden olmamak için belirteyim ben kürt değilim... Ailemizde de benden önceki nesillerde kesinlike kürt yok... Şimdi sizden farklı düşününce beni kürt zannedersiniz die belirteyim istedim... Kürtlerin bölgede meydana getirdikleri sorunlar ile oluşturdukları kültürü ayrı değerlendirmek gerekiyor... Türkiye ve bölgedeki diğer ülkelerin başını çok ağırtmaları dolayısıyla bu devletlerde kürt kültürünü görmezden gelme ve bu şekilde onları silme şeklinde bir starteji uygulanmaya başlamıştır... Ama ben şahsen kürtlerin kültürünün korunması gerektiğinden yanayım... Buna kürtçe dilini de dahil etmeliyiz... Yukarıdaki dayanaksız görüş gibi iddialarla kürtçe yok sayılamaz... Kaynak: Wardom http://www.wardom.com.tr/showthread.php?t=220866 Kürtçe bir dildir... Kürtlerin yaşayış tarzalarından dolayı çevredeki diğer dillerden etkilendikleri ve bir çok yabancı kelimeyi kürtçeye dahil ettikeleri doğru bir tespit olamkla birlikte bu kürtçenin bir dil olma özelliğine zarar veremez... Ayrıca kürtlerin bir devlet kurmadıkları için onların konuştukları dilin bir dil olarak sayılamaması çok saçma bir görüş... Bir devlet kurmamış olmak nasıl oluyorda bir dilin dil olup olmama kriteri olabiliyor... Kürtler bir devlet kuramamış olasalarda onlar bir toplum oluşturmuşlardır. Son yıllardaki göç sorununu saymazsak kürtler genelde bir arada yaşamaktadırlar.. Bu da onların kendilerine özgü bir kültür ve dil oluşturmalarına yardımcı olmaktadır... Devletleri olamamış olsada onların bu özelliği kendi dillerini oluşturmalarını sağlamıştır... Tabiki Türkçe kadar zengin bir dil değildir... Türkçe kadar evrimleşmiş olamayabilir... Ama kürtçe bence bir dildir... Kürtçe, herhangi bir devlet politikasıyla veya eğitim sistemiyle desteklenmiyor olsa bile halk içinde kendi kendine evrimleşmekte ve gelişmektedir... Bu özelliğiyle diğer dillere göre biraz daha ilkel ve yavaş bir gelişim sürecinden geçemektedir... Ama bu özelliklerinin hiçbiri kürtçeyi bir dil olarak sınıflandırmama gibi bir sonuç doğrumaz... |
|
|
![]() |
| Şu Anda Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
|
|