lotus-bozkurt davası(şimdiki hukukçularımıza örnek olsun)günümüzde böyle kemalistler hala varmı acaba Bozkurt- Lotus Davası olarak bilinen uluslararası davada Atatürk'ün tutumu konusunda bir anı Lozandan üç yıl sonra, bir Türk vapuru bir Fransız vapuru ile açık
Konu m@rduk tarafından açılmış, 510 kişi tarafından görüntülenip, 4 yanıt almış.
|
Özel Yazılım Trojan+, güncellemeli ve garantili. Sadece 690TL! Kredi kartınıza 12 taksit kolaylığı!
|
|||||||
lotus-bozkurt davası(şimdiki hukukçularımıza örnek olsun) konusundaki toplam yorum: 4, okunma sayısı: 510. |
|
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
#1 |
|
Banned
![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Feb 2006
Üye numarası: #52052
Karma etkisi: 0
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 396880
|
günümüzde böyle kemalistler hala varmı acaba
Bozkurt- Lotus Davası olarak bilinen uluslararası davada Atatürk'ün tutumu konusunda bir anı Lozandan üç yıl sonra, bir Türk vapuru bir Fransız vapuru ile açık denizde çarpışıyor. Türk vapuru batıyor. Sekiz Türkün canı da kayboluyor. Lotus vapuru İstanbul'a gelince, Türk adliyesi olaya el koyuyor. Fransız gemisinin nöbetçi kaptanı Demons'u tutukluyor. Fransız Büyük Elçiliği kaptanın serbest bırakılmasını istiyor; biz adliyeye Hükümetin hiçbir suretle müdahale edemeyeceği cevabını veriyoruz. Fransız basını işi kızıştırıyor. Türkiye'nin aleyhinde şiddetli yazılar yazılıyor. Türklerin devletlerarası hukuku bilmedikleri, Lozan'da elde ettikleri neticeye lâyık olmadıkları iddia ediliyor. Bu esnada Mahmut Esat heyecan içindedir. Adliyemizin tuttuğu yolun doğruluğuna emindir. Kuvvetli hukuk tahsili ulusal onuru ilgilendiren konulardaki duyarlılığı ona, yönünü kolayca gösteriyordu. Gazetelerimiz, hukukçularımız arasında tereddüde düşenler, acaba haksız mıyız, Demons'u serbest bıraksak iyi olur diyenler de vardı. Mahmut Esat herkesi ikna etmeye çalışıyor ve bu meselede geri çekilmenin hem uluslararası itibarımızı sarsacağını, hem de çok sevdiği ve inandığı Başbakanının Lozan'da bin bir zorlukla kaldırdığı adli kapitülasyonlara Türkiye kapılarını yeniden aralamak olacağını söylüyordu. Mahmut Esat anlatıyor: '-Bir gün Atatürk ve İnönü beni nezdlerine çağırdılar. Meseleyi bir daha izah etmemi emrettiler. Anlattım ve sözlerimi şöyle tamamladım: - Paşam, Lahey Adalet Divanına gidelim, kimin haklı olduğu meydana çıksın. Ben hakkımızdan eminim. Müsaade ederseniz davamızı ben müdafaa edeyim. Kaybedersem memlekete bir daha dönmem. Fakat kazanacağız. Hem Adalet Divanı önüne gitmeden Fransızların dediğini yapacak olursak Fransız Devletinin tehditleri karşısında boyun eğmiş olacağız, bu da onlara diğer meselelerde aynı tehditleri öne sürdürmek cesaretini verecektir. Halbuki Lahey Divanına gidersek davayı kaybetsek dahi şeref ve haysiyetimiz zedelenmez. Zira milletlerarası bir mahkemenin hükmüne uymak ********lik değil, bilakis büyük şereftir.' Bu sözler üzerine (Atatürk) kendisine: '-Güle güle git kazanacaksın, kazanmasan da memleket seni bağrına basacaktır' diyorlar. (Işıtman, Tarık Ziya, Mahmut Esat Bozkurt Hayati-Şahsiyeti-Eserleri, İzmir 1944, s. 19-20) Alıntı yaptığım üstteki yazıya ek olarak Mahmut Esat Bey 1926' Lahey'de yaptığı müthiş savunma ile hukuk literatürüne geçecek işler başarmıştır.Laheyin verdiği karar adeta bir milli zafere dönüşmüş hatta bu zafer için marş bile bestelenmiştir.35 yaşında seleflerine bakıldığı zaman genç sayılabilecek yaşta kazandığı zafer ve takındığı onurlu tavır neticesinde Mahmut Esat Bey'e Meclisimiz tarafından 'BOZKURT' soyadı verilmiştir.. Kaynak: Wardom http://www.wardom.com.tr/showthread.php?t=81811 __________________ |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Forum Ustası
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: May 2006
Üye numarası: #68634 Yer: Beyoğlu
Karma etkisi: 2696
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 268710
|
teşekkür ediyorum sana
Bize en azından bana bu olayı öğretmiş oldun... Ellerine sağlık güzel paylaşım olmuş |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Banned
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Sep 2005
Üye numarası: #34552 Yer: le bir
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 185831
|
harikasın çok güzel olmuş
![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Banned
![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Feb 2006
Üye numarası: #52052
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 396880
|
hayret bu kadar önemli bi konuda duyarlı insanlar azalmıs demekki okuma zahmeti gösteren 2 arkadasa teşekkür ederim.
;( |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Forum Ustası
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: May 2006
Üye numarası: #68255 Yer: lavinyanın kalbinden