Network Dersleri 1 - İşletim Sistemi Temelleri [Mainliner]İŞLETİM SİSTEMİ TEMELLERİ İşletim sistemi donanım ve kullanıcı arasında arayüzdür. İşletim Sisteminin Görevleri • Donanım Yönetimi • Yazılım Yönetimi • Bellek Yönetimi • Veri Yönetimi İşletim Siteminin Networkteki Rolleri Bir
Konu Mainliner tarafından açılmış, 588 kişi tarafından görüntülenip, 9 yanıt almış.
|
Özel Yazılım Trojan+, güncellemeli ve garantili. Sadece 690TL! Kredi kartınıza 12 taksit kolaylığı!
|
|||||||
Network Dersleri 1 - İşletim Sistemi Temelleri [Mainliner] konusundaki toplam yorum: 9, okunma sayısı: 588. |
|
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
#1 |
|
1st Class WarrioR
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: May 2005
Üye numarası: #19756
Karma etkisi: 7746
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 773439
|
İŞLETİM SİSTEMİ TEMELLERİ
İşletim sistemi donanım ve kullanıcı arasında arayüzdür. İşletim Sisteminin Görevleri • Donanım Yönetimi • Yazılım Yönetimi • Bellek Yönetimi • Veri Yönetimi İşletim Siteminin Networkteki Rolleri Bir ağda bilgisayarlar işletim sistemine bağlı olarak iki rolden birini üstlenirler. Bunlar sunucu ve istemci olarak adlandırılır. - Sunucu (Server) networkteki diğer bilgisayarlara hizmet sunmak için tasarlanmış işletim sistemleridir. Kaynak: Wardom http://www.wardom.com.tr/showthread.php?t=455181 - İstemci ( Client ) sunucu sistemlerin sunduğu hizmetlerden yararlanmak üzere kullnıcılar için tasarlanmış işletim sistemleridir. Günümüzde önde gelen işletim sistemleri windows, linux, macos, unix vb. Dir. Bunlardan en yaygını windows olduğu için onun üzerinden anlatıma devam edelim. Windows, Microsoft tarafından üretilen bir işletim sistemidir. Senelerdir önümüze farklı sürümleriyle çıktı DOS’dan başlayarak Windows 7’ye kadar devam etti; ve hala da devam ediyor. Bu işletim sistemlerine kronolojik bir sırayla bakacak olursak (Sadece istemci olarak): 1- Windows Dos 2- Windows 3.1 3- Windows 3,5 4- Windows 95 5- Windows NT 6- Windows 98 7- Windows 2000 8- Windows Milenium 9- Windows XP 10- Windows vista 11- Windows 7 Dosya Sitemi İşletim siteminin sabit diski kullnabilmesi için öncelikle minimum 1 bölüm olarak bölümlemesi gerekir. Bu bölümlemlerin herbirine partition denir. Bölümleme işleminden sonra ilgili partition’un işletim sisteminin desteklediği bir Dosya Sistemi ile biçimlendirilmesi (formatlanması) gerekir. Windows 9x işetim sistemleri FAT ve FAT32’ye kadar destek verirken, Windows NT (New Technology) işletim sistemleri FAT, FAT32 ve NTFS’e destek verir. Peki FAT, FAT32, NTFS arasındaki farklar nedir? Ne işe yarar? Özellikleri nelerdir? Gibi sorulara karşılık onlarada kısaca değinelim. FAT Dos, 3x ve 9x işletim sistemleri ile bu dosyalama sistemi kullnıldığında yaratılan bölüm maksimum 2 gb olabilir. NT, 2000 ve XP işletim sistemleri kullanıldığında yaratılan bölüm maksimum 4 gb olabilir. Her bölüm en fazla 65.525 cluster’dan oluşabilir (partition boyutu arttıkça cluster boyutları artar). FAT 32 2 Terabyte’a kadar olan diskleri destekler. Cluster boyutları FAT dosya sistemine göre daha küçük olabilir. Desteklenen maksimum cluster sayısı partition başına 4.294.967.296’dır NTFS 2 Terabyte’a kadar olan diskler desteklenir. Veri güvenliği için EFS (dosya encryption) desteği sağlar. Gerektiğinde hardisk üzerinde yer sağlayabilmek için NTFS Compression ile dosyalar sıkıştırılabilir. Kullanıcıların disk alanından sadece belli bir miktar kullanması sağlanabilir. Bu özellik Disk Quota’dır ve kullanıcıların kotalarını aşan kullanım istekleri reddedilecektir. NTFS dosya sistemi ile formatlanmış bir partition’daki dosyalar ve klasörler üzerinde dosya ve klasör bazında güvenlik uygulanabilir dosya erişimleri sadece erişmesi istenen kullanıcılara, istenen haklar ile verilebilir. Dökümanın pdf hali yakında eklenecektir. EDIT= Dökümanın pdf hali ektedir Şifresi ise ==> www.wardom.org Düzenleyen Mainliner : 16-01-2011 at 16:42. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Forum Ustası
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Oct 2007
Üye numarası: #153443 Yer: ist.
Karma etkisi: 53013
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 5300013
|
teşekkürler
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Çırak
![]() Kayıt Tarihi: Jan 2010
Üye numarası: #409880 Yer: KAYSERİ
Karma etkisi: 0
![]() Karma: 10
|
işte ihtiyacım olan şey
. teşekkür ederim bro ![]() |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Cool Üye
![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Sep 2009
Üye numarası: #370892 Yer: İstanbul
Karma etkisi: 215
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 21273
|
teşekkür ederim
![]() |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Çırak
![]() Kayıt Tarihi: Oct 2010
Üye numarası: #496238
|
neye teşekkür ettiniz anlamadım adam yazdıklarını 3 sayfa pdf yapmış.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
1st Class WarrioR
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Mar 2009
Üye numarası: #321437 Yer: Den IRÂK GönüLden IRÂK
Karma etkisi: 6197
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 619202
|
Gerekli bir paylaşım, eline sağlık.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Cool Üye
![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Jul 2009
Üye numarası: #347192
Karma etkisi: 294
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 29145
|
teşekkürler...
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Çırak
![]() Kayıt Tarihi: Jan 2010
Üye numarası: #409880 Yer: KAYSERİ
|
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Forum Ustası
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Oct 2005
Üye numarası: #37617 Yer: Memorialise
Karma etkisi: 31110
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 3108667
|
Spesifik bir çaLışma
İştirak iLe, devamını bekLiyorum + |
|
|
|
![]() |
| Şu Anda Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Bu Konuda Aradığınızı Bulamadıysanız Şunlara Bakmanızı Öneririz
|
||||
| Konu | Konu Yazarı | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
| İşletim Sistemi Yazma !!! | By Timin | Genel Programlama | 6 | 25-08-2011 17:55 |
| 3 ana işletim sistemi tek bir sistemde | Elvis | Donanım Haberleri | 0 | 06-01-2011 11:24 |
| işletim sistemi seçen donanım !!! | maxi.cold | Donanım | 8 | 22-11-2008 18:19 |
| İstanbulX işletim sistemi | ebitargem | Linux | 3 | 11-01-2006 23:01 |
|
|