Php Nedir, Neler Yapılabilir?PHP Nedir Bu soru php yi ilk duyan herkesin sorduğu sorudur eminimki ve ben size burda binlerce kelime dökebilirim internette araştırarak bulduğum tarihi içerikli ve tamamen gereksiz bilgilerden oluşan. PHP
Konu BarisGun tarafından açılmış, 48 kişi tarafından görüntülenip, 0 yanıt almış.
|
Özel Yazılım Trojan+, güncellemeli ve garantili. Sadece 690TL! Kredi kartınıza 12 taksit kolaylığı!
|
|||||||
Php Nedir, Neler Yapılabilir? konusundaki toplam yorum: 0, okunma sayısı: 48. |
|
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
#1 |
|
Çırak
![]() Kayıt Tarihi: Feb 2012
Üye numarası: #582959
Karma etkisi: 0
![]() Karma: 10
|
PHP Nedir
Bu soru php yi ilk duyan herkesin sorduğu sorudur eminimki ve ben size burda binlerce kelime dökebilirim internette araştırarak bulduğum tarihi içerikli ve tamamen gereksiz bilgilerden oluşan. PHP 1995 yılında Rasmus Lerdorf tarafından geliştirildi ama bunun bize ne yararı var? İhtiyacımız olmayan ve tamamen sözel bilgiden ibaret olan tarihi kısımları bir tarafa bırakıyorum ve size biraz daha günümüz boyutundan bahsetmek istiyorum. PHP, html ile birlikte kullanılabilen betik ve programlama dilidir. Yani, HTML in aksine kullanıcıya siteye katılma imkanı sunar. Bilgilerini girme, bilgi paylaşma ve güncel sonuçlar almak gibi birçok imkan sağlar. İnternette “Web Programlama Dilleri” diye arama yaptığımızda iki isim göze çarpıyor “ASP.NET” ve “PHP”. İkiside yukarda saydığım imkanları kullanıcıya sunar ve gün geçtikçe geliştirilmeye devam eder. Peki biz neden PHP kullanıyoruz? Öncelikle PHP açık kaynak bir web programlama dilidir. Yüzde yüz “Ücretsizdir”. Bunları maddeler halinde yazarsak daha akılda kalıcı olacağını düşünüyorum. Açık kaynak programlama dili PHP tamamen geliştirmenize ve düzenlemenize açıktır. İstediğiniz gibi düzenleyebilir ve kendinize uyarlayabilirsiniz. Kaynak dosyalarınıza istediğiniz zaman ulaşabilirsiniz ve bunun için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Kaynak dosyaları indirmek için (Download) (Eğer programlama dünyasına yeni giriyorsanız tavsiye etmem, zira kafanız karışabilir ve belkide başlamadan kullanmayacağınız kodlar yüzünden soğuyabilirsiniz) Fakat .NET teknolojisi kullanan dillerde (Yani Microsoft un geliştirdiği dillerde) tamamen Büyük Patron’a yani Microsoft’a bağlı kalırız. Gördüğünüz gibi PHP her zaman size açıktır. Karmaşık olmayan kod yapısı PHP, ASP.NET in aksine daha az altyapı bilgisi gerektirmesi ve kodlarının daha anlaşılır (Bana Göre) olmasından dolayı yeni başlayanlar için daha uygundur. 7/24 ulaşabileceğiniz bir kod kütüphanesi Resmi Sitesinden istediğiniz zaman, istediğiniz fonksiyonu arayıp 7 farklı dildeki dökümanlardan(Türkçe Dahil) kodunuz kullanımına ve sizin gibi araştıran kişilerin yorumlarına bakabilirsiniz. Eğer katılımcı biriyseniz sizde kodlarınızı ve sorununuzun çözümünü paylaşabilirsiniz. Geniş kullanılabilirlik alanı En büyük hazır scriptler PHP ile kodlanmıştır ve sizin geliştirmenize açıktır (WordPress, (Kısmen) VBulletin, SMF, Facebook Uygulamaları). PHP ile Neler Yapılabilir ![]() Devlerin de tercihi PHP Size bazı PHP kullanan büyük web sitelerini göstereceğim; Facebook -> Hepimizin kullandığı o dev sosyal ağ PHP ile kodlanmıştır ve uygulamalarıda PHP ile geliştirilmektedir. Yani PHP de ilerledikçe Facebook Uygulama Geliştiricisi olmayada aday oluyorsunuz. Yahoo -> Ünlü haber ağı da sistemlerinde PHP Kullanıyor ve PHP nin ilk kurucusu olan Rasmus Lerdorf’u barındırıyorlar programcılarının arasında WordPress -> Son zamanlarda bloggerlar moda oldu, Her yerde kurulan WordPress blogları görüyoruz. WordPress PHP ile geliştirilen tamamen açık kaynaklı bir projedir ve gün geçtikçe yayılmaktadır. Bu site örneklerini daha yüzlercesine kadar uzatabiliriz fakat bu sadece sizin yazıdan sıkılmanızı ve sonunu göremeden kapatmanı sağlar. Bunu istemem, o yüzden bu kısmı bitirip size PHP nin biraz kod kısmından bahsedeceğim. PHP Kod:
Kaynak: Wardom http://www.wardom.com.tr/showthread.php?t=521623 Kaynak: Wardom http://www.wardom.com.tr/showthread.php?t=521623 Genel olarak PHP’nin ne olduğundan, neler yapılabildiğinden bahsettik. Şimdi sırada başlığımızdaki son soruya cevap vereceğiz. Biz Neleri Öğreneceğiz? PHP bilgisi ve pratiği benden çok daha fazla olan ustalarım, hocalarım, abilerim, ablalarım var. PHP nin tamamını öğreteceğim size diyemem. Benim bile bilmediğim belki de duymadığım özellikleri vardır. Ben ilk dersimizden son dersimize kadar PHP nin Başlangıç – Orta ve Orta-İleri seviyelerinde dersleri anlatacağım ve örnekler, gerektiğinde kullanabileceğiniz hazır kodlar ve kütüphaneler paylaşacağım. Yazının şuana kadar ki kısmı başlıkta vaad ettiğim şeyleri anlatıyordu ve genel bir altyapı kazanmanızı sağlıyordu. Devam etme fikri kafanızda oluştuysa kendinize güveninizi ve hevesinizi kaybetmeden önce aşağıdaki linkten (Tamamen Ücretsiz) kayıt olarak gelecek derslerin, ipuçlarının, kullanışlı yazılım ve sitelerin ilk olarak haberdarı olabilirsiniz. Barisgun.com.tr - Açık kaynak yazılım taraftarı Kayıt Linki(En Altta) |
|
|
|
![]() |
| Şu Anda Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Bu Konuda Aradığınızı Bulamadıysanız Şunlara Bakmanızı Öneririz
|
||||
| Konu | Konu Yazarı | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
| Türkiye'yi Düşüncede, İnançta, Yaşamda Böldüler | alpay29 | Siyaset | 1 | 20-01-2012 14:55 |
| Bunları Biliyormusunuz.... | TurkishOnlyTurkish | Dini Unsurlar | 16 | 09-11-2010 16:22 |
| Php nedir | qabRieL | Webmaster Genel | 0 | 28-02-2010 22:36 |
| PHP Linux de çalıştırmak için neler yapılmalı?? | hackmy | Webmaster Genel | 1 | 23-02-2010 14:24 |
|
|