Şivelerimiz(Kaynak: Bigalı Türkçe Öğretmeni Fikret TÜREN.) YAP BENİ Bİ KİLO KIYMA. ( Denizli’li birisi, kasaptan kendisine 1 kg kıyma yapmasını istiyor.) KIYI EGE ŞİVESİ..:-))))) 1) Sevgili babaannem sokakta güneşin altında
Konu alpay29 tarafından açılmış, 164 kişi tarafından görüntülenip, 3 yanıt almış.
|
Özel Yazılım Trojan+, güncellemeli ve garantili. Sadece 690TL! Kredi kartınıza 12 taksit kolaylığı!
|
|||||||
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
#1 |
|
Forum Ustası
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Oct 2010
Üye numarası: #495777 Yer: gelecek misin...?
Karma etkisi: 9694
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 968818
|
(Kaynak: Bigalı Türkçe Öğretmeni Fikret TÜREN.) YAP BENİ Bİ KİLO KIYMA. ( Denizli’li birisi, kasaptan kendisine 1 kg kıyma yapmasını istiyor.) KIYI EGE ŞİVESİ..:-))))) 1) Sevgili babaannem sokakta güneşin altında oynayıp terleyen kuzenime kızmaktadır: -demingkden ben sene kölgelerde oyna dimedim mi? - ..... -geberdirin çocuk seni - ..... -git önkü yüzünü yuuka gel. sırtındakini de değiştir.koş baken!!!! 2) önkü tası horaya go = şu tabagı oraya götür hangırıya goycem teeze ? (Hangi yere koyacağım teyze..) Hönkürüye gıı.. (Oraya işte..) needip goyyonuz (ne yapıyorsunuz? ) 3) Otobus yolculugunda kendinden cok su istenen denizlili bir muavinin; 'sayin yolculaamiz duz mu yaladingiz? hareme kadar su yok gaari' 4) senin oğlan hangi bölümü kazandı? tıpa kazandı 5) Al bunu götüvecesen götürüve, götüvemicesen götüvecek vaa (Bu paraya götüreceksen götür,götürmeyeceksen, götürecekler var.) 6) Nerem deding ? : hasta birisinin şikayetinin ne olduğunu sormak için kullanılır. Örnek: Kişi A: Nerem deding bizim gıız? Kişi B: Sooma gareee, öskürü öskürü bitmediii. Soonuda hurama hööle bi ağrı girdi. kıpırdeyemeyyon. tokturu gitçen hindi 7)Hööle bi yürüyüp gelive biyo, irahmat yaaiyosa semsiyeni de alive 8) Gülü gülü deezem (güle güle teyzem) dediği de bir arkadaş tarafından test edilip onaylanmiştır 9) 'sıranızı geçin' (Denizli Anafartalar Lisesi Müdürü’nün öğrencileri hizaya sokmak için söylediği emir cümlesi ![]() 10) Bu yörelerde pazar yerinde dolaşmak da çok keyiflidir. Yaşlı teyzecikleri öpmemek için zor tutar bazen insan kendini. Ortalıkta bir saat dolaşıp diyalogları dinlemek bile meditasyon etkisi yapabilir. Örnek: - Domat datıveecen mi iki gilo. - Dattım dattım. Aha şuracıkta. alıveecen mi? - Alcem de tobayı açıveecen mi? - Açcem de paramı çıkarıveemedim bi dakka bekleyiveecen mi? - Bekleyiveririm nolcekki... şeklinde uzar gider. Bir süre ortalıkta dolaştıktan sonra 'beni bak' denilmesi normal gelmeye bile başlayabilir. 11)Denizli'de iki kadın pazarda karşılaşırsa -Ne buuuu neree gidik gidesiiin?? -Çocuklaaa döndeeme (dondurma) isteepturuu ne zımandıı.. 12) Biyol ötüvee çil horozum (bir kere öter misin çil horozum? 'dinelmek' vardır, (ayakta) durmak anlamında… - bizimoğlan orda dinelme de beni bi çay yap. (arkadaşım/çocuğum ayakta durma da bana bir çay koy.) gahpeerif (kahpe + herif) sık kullanılan bir küfürdür. gahpecik, gahpenin doğurduu, gahpe garı gaşlı (kahpe karı kaşlı) gibi türevleri mevcuttur. denizli şivesi ortamda denizlililerle fazla bulunulduğu vakit dillere pelesenk olmakta, dilin ayarı kaçabilmektedir 13) Eşsiz bir şivedir. gapçık ağızlı diye bir kavram vardır. Beni bırakın, hala ne olduğunu anlayabilmiş bir nene, dede yoktur. Bu şivenin özü komedi üzerine kurulu gibidir sanki. Misal dedeniz size küfreder ama belki anlayamadığınızdan belki de söylediği şeyin komikliğinden dedenize kızamazsınız bile. -dede neden bu böyle? -sus bakem gapçıka azlı! -o ne demek dede? -höyt höyt edip durma bakem gömüveğcem şimcik depçiğine İşte böyle. Bu ve bunun gibi kendine ait söylenişi son derece komik, ama ne anlama geldiği tam bir muamma olan kelimeler içerir bu şive. 14)Mersindeyiz, Denizlili bir hemşehrimiz ögretmen..Sınıfta gürültü yapan bir öğrenciye bağırır, -Kızdırmeyin bene, şindi sene tahtaya kaldırır, sıfıra bascen. 15)İstanbul'da hamamda başı sabunlu gözleri kapalıyken sabun kalıbını yürütmüşler bizimkinin .Olayı arkadasına anlatmış, Kaynak: Wardom http://www.wardom.com.tr/showthread.php?t=513364 -Gahpaçocukları…Hamamda bana sabunsuz kodular.. Internetten alıntıdır. |
|
|
|
|
#2 |
|
Daimi Üye
![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Apr 2011
Üye numarası: #532468
Karma etkisi: 393
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 39180
|
Kendim azeriyim ve bizim şivemiz inanılmaz hoş geliyor
İlk okul sıralarında hocamızın ben ve kuzenimi tahtaya çıkarttıp şivemizce konuşmamızı isterdi..Hey gidi günler .Teşekkürler |
|
|
|
|
#3 |
|
Forum Kalfası
![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Mar 2010
Üye numarası: #430584 Yer: Lan Game?
Karma etkisi: 973
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 96832
|
![]() Sonuncu fena ![]() |
|
|
|
|
#4 |
|
Forum Ustası
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Jan 2008
Üye numarası: #183208 Yer: İstanbul
Karma etkisi: 38920
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 3890879
|
|
|
|
![]() |
| Şu Anda Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
|
|