Türk Kadını ve Din ile İlişkilendirilmesiArkadaşlar yazımda herşeye mümkün olduğunca objektif bakmaya çalıştım.Sizlerde(lütfen) ne olduğunuzu ve kişisel kalıplaşmış düşüncelerinizi bir kenara bırakarak ve özellikle sonuna kadar okuynuz(farkındayım çok uzun ama gülün dikeni diyelim:)Değerli yorumlarınızda sakin
Konu hagio tarafından açılmış, 476 kişi tarafından görüntülenip, 6 yanıt almış.
|
Özel Yazılım Trojan+, güncellemeli ve garantili. Sadece 690TL! Kredi kartınıza 12 taksit kolaylığı!
|
|||||||
Türk Kadını ve Din ile İlişkilendirilmesi konusundaki toplam yorum: 6, okunma sayısı: 476. |
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
#1 |
|
Cool Çırak
![]() Kayıt Tarihi: Jul 2007
Üye numarası: #135478
Karma etkisi: 0
![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 391
|
Arkadaşlar yazımda herşeye mümkün olduğunca objektif bakmaya çalıştım.Sizlerde(lütfen) ne olduğunuzu ve kişisel kalıplaşmış düşüncelerinizi bir kenara bırakarak ve özellikle sonuna kadar okuynuz(farkındayım çok uzun ama gülün dikeni diyelim
Değerli yorumlarınızda sakin davranınız,saygısızca ve hararetli bir biçimde yazarsanız kimse doğru olsanız bile doğruluğuna inanmaz.Amacımız birbirimize bir şeyler katmaksa eğer lütfen ona göre davranınız...Türk toplumu bilindiği gibi çok geçmiş tarihlerden beri din kültürü ile fazlasıyla ilgili bir toğlumdur.Özellikle bu kültürün tamamında ortak olarak ortaya çıkan "Tek Tanrı" düşüncesi günümüze kadar yansımış ve önemini hiç yitirmemiştir.Putlar ve çok Tanrılı dinler daha az ilgimizi çekmiş ve kalıcı olmamıştır.Tek Tanrı bizim için bir mutluluk,bir şeref ve bir unvan kaynağı olmuştur.Örneğin;GökTanrı ibaresi GökTürk ismi ile bütünleşmiş ve günümüze kadar ihtişamlı bir şekilde ulaşmayı başarmıştır. Biz Türkler;sadece din ile alakalı olmayarak ahlak,kişilik,Vatanseverlik,hak,hürriyet gibi gibi konularda günümüzde bile benzerine az rastlanır örnekler vermişizdir.Eski Türkler de Milletin başı olan Kağan,Hakan vs. savaşa gittiğinde yada çeşitli nedenlerden görevini yerine getiremediğinde kadını onun yerine işleri yürütürmüş.Bu durumların dışında verilen siyasi yada diğer kararlarda da erkek kadına danışırmış.Kadınlarımıza iyi bakar ve onlara iyi davranırmışız. Kaynak: Wardom http://www.wardom.com.tr/showthread.php?t=150976 Zamanla bir ço nedenle(yeni yerler keşfetme isteği,akınlar vs.) daha batıya yol aldık.Öyle ki Avrupa nın içlerine kadar.Ta ki yerleşip hiç çıkmadığımız(çıkartılamadığımız,çıkartılamayacağım ız) Anadolu'ya kadar. Bu arada yeni bir din ile tanışmışız.Hz. Peygamberimiz(s.a.v.)'in tüm aleme yönelttiği İslam... Tabii ki bu dinin ilk çıktığı yer olan Arabistan'a,yani Araplara değinmeden geçemeyeceğim.Onlar putlara tapıyorlardı.Hak yerini bulmaz,kaliteli bir Millet olamazlardı(şu an da olamadıkları bence tartışılmazdır).Ama benim için atlanılmayacak çok önemli bir şeyleri daha vardı.Kadınları...!Çoğunun durumu içler acısıydı.Hemen hemen hepsi sokaklara düşmüş,ortalık f...şe(kullanmak istediğim son kelime,ama böyle bir durumu en iyi bu şekilde aksettirebilirim diye düşünüyorum.)dolmuştu.Yanlış anlaşılmasın,kadınlar tabii kide bunu isteyerek yapmıyorlardı.Onların hakları yoktu ara kazanamıyorlardı...Tek eşlilik yoktu:erkekler onlarla olup ertesi gün terkedip gidebiliyorlardı(arkadaşlar o zamanlar buna .... evliliği diyorlardı.Ama ismini hatırlayamadım ve bulamadım.Bulan yada bilen varsa lütfen söylesin).Hz. Muhammed buna bir çözüm yolu üretti;çok eşlilik.Ama tamamen farklı şekilde.Tek amaç kadınları sokaklardan,sefaletten,açlıktan kurtarmaktı,onlara hak ve hürriyet sağlamaktı.Fakat gelin görün ki Arap halkı herşeyi nasıl arzu ediyorsa öyle algıladığı gibi,bunu da zamanla aynı şekilde anladı.Cinsellik,güzellik vs. için çok eşliliği tercih etti.Kısaca film başa sardı.Gelelim bunun Türk kültürüne yansımasına.Biz kaliteli,kadınına güven,samimiyet,hoşgörü ve özelliklede kendini veren Türk erkekleri nasıl olduda haremler kuracak kadar ileriye gidebildik?Şöyle ki;misyonerlik çalışmaları herzaman düşmanlık güdelerek yada istenerek yapılmaz.Bu olayda aynen bu şekilde açıklanabilir.Nasıl ki ticaretle,turizm ile vs. düşünceler değişiyorsa biz de bu yollarla bu 'Kanseri' vücumuza yavaş yavaş aldık.Ve şimdiki,bu olaylardan asırlar sonraki durumumuza bakın:hala belirli yerlerde kızlarımız okullara gönderilmiyor(Haydi kızlar okula kampanyası bunu çok önemli ölçüde etkilemiştir.Ama yeterli mi?!),hala aile içi şiddet ile kadınlarımız erkeklerince dövülüyor,öldürülüyor(Aile içi şiddete son kampanyası bunu çok önemli ölçüde etkilemiştir.Ama yeterli mi?),hala belirli yerlerde daha yeni doğmuş ve sırf cinsiyeti kız olduğu için öldürülmüş masum bebeklerimizin toplu mezarları ortaya çıkıyor(kimi zaman anneleri 'Niye kız doğurdun?Niye erkek değil' denilerek öldüresiye dövülüyor yada öldürülüyor.Basın ve yayın da bu konuların ortaya çıkışı çok büyük ölçüde etkili olmuştur.Ama yeterli mi?)hala,hala....... Kaynak: Wardom http://www.wardom.com.tr/showthread.php?t=150976 En kötüsü ne sizce?Bunların hepsinin kendilerince bir açıklaması var ve en önemlisi cahillik var.Peki ya sokakta yürüye karılamıza,kızlarımıza,bacılarımıza güzel yada çirkin,açık yada kapalı olmasına bakılmaksızın modern Türkiyem de laf atılması,taciz edilmesi ve dahası da var ama ben ileri gitmek istemiyorum. Şimdi bağlamak istediğim yer şurası:Türk kadınına hak ve hürriyet yakın zaman içinde verilmişti.Evet verilmişti.Hem de dünya kadınları bu haklar için kendi liderleriyle savaşıp,kan dökülürken Atatürk Türk kadınına bunu altın tepsi içinde sundu.1926 yılında Büyük Millet Meclisi tarafından kabulle yürürlüğe giren ve Türk kadınlarına aşağı yukarı bin yıldır geri alamadığı hakları geri veren Medeni Kanun yürülüğe konuldu.3. T.B.M.M. tarafından 3 Nisan 1930 da kabul edilen yasa ile kadınlarımıza Belediye seçimlerine katılma hakkı tanındı.1931 yılında ilk Türk kadın cerrahı(Rahime Batu)tıpta faaliyet göstermiştir.4. T.B.M.M. tarafından 26 Ekim 1932 de kabul edilen yasa ile Türk kadını seçme ve seçilme hakkını alması gerekeni almış bulunuyordu. Peki Atatürk Türk kadını ile ilgili neler söyledi?Buyrun: -Bizim sosyal toplumumuzun başarısızlığının sebebi, kadınlarımıza karşı gösterdiğimiz ilgisizlikten ileri gelmektedir. Yaşamak demek faaliyet demektir. Bundan dolayı bir sosyal toplumun, bir organı faaliyette bulunurken, diğer bir organı işlemezse, o sosyal toplum felçlidir. -Dünyada hiçbir milletin kadını, ben Anadolu kadınından fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere ***ürmekte, Anadolu kadını kadar emek verdim, diyemez. Erkeklerden kurduğumuz ordumuzun hayat kaynaklarını kadınlarımız işletmiştir. Çift süren, tarlayı eken, kağnısı ve kucağındaki yavrusu ile yağmur demeyip, kış demeyip cephenin ihtiyaçlarını taşıyan hep onlar, hep o yüce, o fedakar, o ilahi Anadolu kadını olmuştur. Bundan ötürü hepimiz bu büyük ruhlu ve büyük duygulu kadınlarımızı, şükranla ve minnetle sonsuza kadar aziz ve kutsal bilelim. -İnsan topluluğu kadın ve erkek denilen iki cins insandan oluşur. Kabil midir bu kütlenin bir parçasını ilerletelim, ötekini ihmal edelim de kütlenin bütünü ilerleyebilsin? Mümkün müdür ki bir cismin yarısı toprağa bağlı kaldıkça, öteki yarısı göklere yükselebilsin? -Ey kahraman Türk kadını! Sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın! -Bazı yerlerde kadınlar görüyorum ki, başında bir bez, peştemal veya buna benzer birşeyler asararak yüzünü, gözünü gizler ve yanından geçen erkeklere karşı arkasını çevirir veya yere oturarak yumulur. Bu tavrın manası neye delalet eder? Medeni bir millet anası, bir millet kızı için bu garip şekiller, bu vahşi vaziyet nedir? Bu hal milleti çok gülünç gösterir ve derhal düzeltilmesi lazımdır. -Onlar yüzlerini cihana göstersinler ve gözleri ile cihanı dikkatle görebilsinler. Bunda korkulacak hiçbir şey yoktur. Önemli olarak şunu ihtar edeyim ki, bu halin muhafazasında inat ve taassup, hepimizi en az kurbanlık koyun olmak istidadından kurtaramaz. -Türk kadınının dünya kadınlığına elini vererek, dünyanın barış ve güveni için çalışacağına emin olabilirsiniz. -Kadınlarımız için asıl mücadele alanı, asıl zafer kazanılması gereken alan biçim ve kılıkta başarıdan çok, ışıkla, bilgi ve kültürle, gerçek faziletle süslenip, donanmaktır. Ben muhterem hanımlarımızın Avrupa kadınlarının aşağısında kalmayacak, aksine pek çok yönden onların üstüne çıkacak şekilde ışıkla, bilgi ve kültürle donanacaklarından asla şüphe etmeyen ve buna kesinlikle emin olanlardanım. Şimdi,size şuan söyliyeceklerim ve kuracağım cümleler ters gelebilir.Ama eğer tüm yazımı dikkatli ve tarafsız bir şekilde okuduysanız bana hak vereceğinize gönülden inanıyorum.Türkler Müslümanlık tan önce daha kaliteliydi.Evet bu doğru.Ama sorun İslam da değil,O'nu bize aksettirenlerde ve bizim anlayışımızda.Yapılması gereken şudur:bize her söyleneni olduğu gibi kabul etmeyip önce bir mantık,vicdan ve zihin süzgecinden geçirmek,din adı altına sığınan yılanlara kardeş diye yaklaşmamak ve tekrar vücdumuzun kalan yarısına,geçmişimize ve şerefimize yakıştığı gib,adam gibi davranmaktır. Kaynak: Wardom http://www.wardom.com.tr/showthread.php?t=150976 Yazı Atatürk'ün sözleri ve tarihler dışında tamami ile bana ve kişisel düşüncelerime aittir... Saygılarımla... |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Cool Çırak
|
Arkadaşlar.Ben bunu yazmak için toplam 3 saatimi harcadım.Lütfen emeğe saygı.Tek istedğim üzerinde olumlu yada olumsuz yorum yapılması.Umarım bir şeyler yazarsınız.
Saygılarımla... |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Forum Kalfası
![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Aug 2006
Üye numarası: #82725 Yer: paylaşılamayan yalnızlık!!
Karma etkisi: 153
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 14676
|
emeğine sağlık gerçekten emek vermişsin
yazının tamamını okudum katıldığım yönleri olduğu gibi katılmadığım yönleri de var o hatırlayamadığın nikah türü muta nikahı son paragrafa kaıldığımı söyleyemem ama tamamen iyi niyetle yazmışsın +k kolay gelsin |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Moderator
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Jan 2006
Üye numarası: #47801 Yer: im KALBİN
Karma etkisi: 44090
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 4407476
|
Alıntı:
"....lütfen emeğe saygı...." Tamam biz senin emeğine saygı duyalım da lütfen sende bize saygı göster.Kuralları bir kere olsun oku. Ardarda mesaj yazmak flooddur ve yasaktır. Kolay gelsin. |
|
|
|
|
|
|
#5 | ||
|
Cool Çırak
|
Alıntı:
![]() Alıntı:
Tekrardan teşekkürler. Saygılarımla... |
||
|
|
|
|
|
#6 |
|
Cool Üye
![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Apr 2006
Üye numarası: #64194
Karma etkisi: 7
![]() Karma: 54
|
gercekten katılıyorum yazına, ben cok nadiren online olup cevap yazarım ama yazın cok güzel olmus eline saglık. +k
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Cool Çırak