Türkçe' ye sahip çıkalım.Dilimizle ilgileniyor muyuz? Bu kadar karmaşanın içinde kimsenin dile ayıracak zamanı yok ki… Medyadaki dil yanlışları kimsenin dikkatini çekmiyor. Televizyonlarda ve özel radyolarda kullanılan Türkçeye alıştırıldık. Günlük hayatta yabancı sözcük
Konu +Zafer tarafından açılmış, 1014 kişi tarafından görüntülenip, 8 yanıt almış.
|
Özel Yazılım Trojan+, güncellemeli ve garantili. Sadece 690TL! Kredi kartınıza 12 taksit kolaylığı!
|
|||||||
Türkçe' ye sahip çıkalım. konusundaki toplam yorum: 8, okunma sayısı: 1014. |
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
#1 |
|
Forum Ustası
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Aug 2007
Üye numarası: #140016 Yer: MERSİN
Karma etkisi: 64233
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 6421621
|
Dilimizle ilgileniyor muyuz?
Bu kadar karmaşanın içinde kimsenin dile ayıracak zamanı yok ki… Medyadaki dil yanlışları kimsenin dikkatini çekmiyor. Televizyonlarda ve özel radyolarda kullanılan Türkçeye alıştırıldık. Günlük hayatta yabancı sözcük özentisi almış başını gidiyor. Aileler için çocuklarına bir yabancı dil öğretme düşüncesi, Türkçeyi iyi öğretmekten daha önemli hale geldi. Caddelerdeki işyerlerinin tabelalarını görünce başka bir ülkeye geldiğinizi sanırsınız. İnternet ortamında ve cep mesajlarında kullanılan Türkçede işin kolayına kaçıyoruz. Bu yüzden dil sanki sahipsiz gibi. Okumaya fazla düşkün olmayan bir toplumda ana dilimiz ciddi bir bozulma sürecine girdi. Oysa Türkçeye ilgi duymak her şeyden önce bir yurttaşlık görevi olmalı. Dilimiz bizim için sadece bir anlaşma aracı değil ki… Bundan öte ulusal birliğimizin çimentosudur dil ve çağlar boyu akıp gelen bir kültürü, dünden bugüne, bugünden de yarına taşıyan ulusal bir köprüdür. Haritalara bakın, sınırları renk renk ayrılmış çeşitli ülkeler görürsünüz. Oysa bu sınırlar aslında sadece ülkelerin sınırlarını değil, konuşulan dillerin sınırlarını da göstermektedir. Türkiye’nin sınırları da Türkiye Türkçesinin sınırlarıdır. Bir bakıma sınırlarımızı korumanın bir yolu da dilimizi koruyup geliştirmekten geçiyor. Çünkü anadilimizi geleceğe taşıyabildiğimiz ölçüde topraklarımızı da koruyabiliriz. Böylece tarihimizi, inançlarımızı ve kültürümüzü çocuklarımıza bırakabilir; yarattığımız değerleri uzak torunlarımıza ulaştırabiliriz. Türkçenin, dünyada en çok konuşulan 7 dilden biri olduğu biliniyor. Ayrıca yeryüzünde çeşitli lehçelerde Türk diliyle konuşanların yaklaşık 250 milyonu bulduğu söyleniyor. Önünüze bir dünya haritası alarak bakın; değişik lehçeleriyle Türkçenin ne kadar geniş bir coğrafyada yaşamakta olduğunu göreceksiniz. Bu coğrafyada yaşayan insanlarla aramızda vazgeçilemez bir kültür birliği, dil ve gönül birliği olduğu da asla unutulmamalı. Türkçe, bir yandan da sahip olduğumuz kültürel değerlerin yayılmasını ve yaşatılmasını sağlıyor. Yapısı, kuralları ve zenginliğiyle dünyanın en güzel dillerinden biri Türkçe. Tarih boyunca çeşitli dillerin etkisinde kalmış olsa da cumhuriyetle birlikte büyük gelişme gösterip bugüne gelmiş. Ancak yaşadığımız iletişim çağında, her şey gibi dilimiz de etkilenmekte ve bir tür bozulmaya uğramaktadır. Bu bozulmayı bir tehdit gibi algılamak yanlış olmaz. Savaşlar, artık sadece topla tüfekle yapılmıyor. Küreselleşme (globalleşme) adı verilen canavarın bir “ekonomik emperyalizm” olduğu kadar bir “kültür emperyalizmi” haline dönüştüğünü de unutmamak gerekiyor. İletişimin bu kadar hızlı olduğu bir çağda elbette diller de kültürler de birbirlerinden etkilenecek. Ancak görünen o ki egemen olan kültür, ötekileri yok etmeye çalışıyor. Bu etkileme ise en kolayından dile yansıyor. Baskın olan dil, kendi sözcüklerini, harflerini hatta kurallarını dayatıyor. Oysa bizim gibi köklü bir kültüre ve dile sahip olan bir halkın kendi değerlerini kaybetme lüksü olmamalı. Bunun için çocuklarımıza mutlaka önce Türkçe sevgisini vermemiz ve dilimizi doğru şekilde öğretmemiz gerekiyor. Çocuklarımız elbette birden çok dil öğrenmelidir. Ancak ondan önce Türkçenin gelişmesi için ailede ve okulda dili doğru öğrenmeye ve kullanmaya özendirmek ulusal bir görev olmalı; Türkçesi varken yabancı sözcükler tercih edilmemelidir. Kaynak: Wardom http://www.wardom.com.tr/showthread.php?t=203673 Unutmamalıyız ki “Kendi dilini bilmeyen başka bir dili öğrenemez.” Ayrıca “Türkçemiz bizim dil bayrağımızdır.” Bu bayrağı taşımak bugün hepimizin görevi; herkesin boynunun borcudur. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Cool Üye
![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Jan 2008
Üye numarası: #188061
Karma etkisi: 107
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 10261
|
Milli his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dilin milli ve zengin olması, milli hissin gelişmesinde başlıca etkendir. Türk dili, dillerin en zenginlerindendir. Yeter ki, bu dil şuurla işlensin. Ülkesini, yüksek bağımsızlığını korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır. Mustafa Kemal Atatürk |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Banned
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Dec 2007
Üye numarası: #174279 Yer: yüzü
Karma etkisi: 0
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 1717175
|
Dil, Rahmeti Sonsuzun insanlara lütfettiği en büyük armağanlardan biridir.
İnsan , onunla insanlığını şakır, onunla ilimlere doğru açılır ve onunla gelecek nesiller arasında yaşar... Bilmem ki, onu bozup kuş diline çevirenler, işledikleri hıyanetin büyüklüğünün farkında mıdırlar? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Cool Çırak
![]() Kayıt Tarihi: May 2007
Üye numarası: #127691
![]() ![]() Karma: -158
|
Öncelikle herkese merhaba diyerek dil konusu hakkında nacizane benimde görüşümü bu konu altında söylemek isterim.konuyu daha iyi anlamak maksadıyla Türk Dil Kurumunun dil sözcüğünün tanımıyla başlayalım.Dil ''İnsanların düşündüklerini ve duyduklarını bildirmek için kelimelerle veya işaretlerle yaptıkları anlaşma, lisan, zeban:'' burdan benim çıkardığım sonuç bir insanın diğer bi insanla anlaşması için gerekli olan kelime veya işaretler dil diye adlandırılıyo. öyleyse en temel amaç karşıdakine kendini ifade etme ve karşımızdakininde bizi doğru anlaması diye biliriz.
Dilin tanımını ve amacını öğrendikten sonra isterseniz birde Türkçe yi tanımlayalım tabi en basit hatlarıyla yine Türk Dil Kurumunun türkçe ile ilgili tanımına bakalım neden hep Türk Dil Kurumu sonra ona değiniriz. TÜRKÇE: 1 . Genel Türk dili: "Türk yavrusu hıçkırıklarını zapt edemeyerek Türkçe 'ben Bulgarca bilmem' dedi."- Y. K. Beyatlı. 2 . Türkiye Türkçesi. BU TANIMDA SONRA İNCELEMEMİZ GEREKEN BİR KELİME DAHA ÇIKIYOR KARŞIMIZA '' TÜRK'' Tekrarda Türk Dil Kurumunun ''TÜRK'' tanımına bakalım TÜRK : 1 . Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yaşayan halk ve bu halktan olan kimse: "Ne mutlu Türk'üm diyene!"- Atatürk. 2 . Dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşayan, Türkçenin değişik lehçelerini konuşan soy ve bu soydan olan kimse: "Ben bir Türk'üm, dinim, cinsim uludur."- M. E. Yurdakul. Şimdi burdaki anlatımın çok basit sade olduğunu söyleye bilirsiniz ama Allah aşkına bukadar çelişkiyi bu ülkenin insanlarının alın terlerinden emeklerinden kesilen vergilerle maaş alan ve tek işinin yapması gereken mesainin bu olduğu insanlar şunu diyo Afrikanın bir ucundaki herhangi bir kabilesindeki biri türkçe öğrenir ve oğlunada türkçe öğretirse türk oluyo. şimdi bu ülkenin ekmeğini yiyen aydın okumuş ve tek işi bu olan insanların tanımlarını göz önüne alarak eğitimsiz bilgisiz ve zaten bu dili 2000 -3000 kelimeyle oda en fazla konuşan insanlarını yadırgamak niye kaldıki bu insanlar birbirleriyle anlaşıyorlarsa kendilerini ifade ediyorlarsa karşıdakilerde bunu anlıyorsa buda bi dil sayılıyoya ''saygı değer'' kurumumuza göre. ozaman bu insanları neden eleştiriyoruz onlarda karşımıza çıkar bizde yeni bir dil konuşuyoruz der işin içinden çıkarlar.öyleyse sizlerin yakındığınız şeyin ana dilini layığıyla kullanmayan insanların bu topluma bu dile zarar verdiği görüşüyse bu toplumda yaşayan bu insanları ne yapmak gerekiyo ya hiç konuşmayacaklar yada bir dilin içinde günlük hayyatta kullanılması gereken kimi dil bilgisiyle uyumsuz kelimeleri kullanmayacaklar peki bunu nasıl sağlamayı düşünüyorsunuz.mesela kardeş kelimesi büyük ünlü uyumuna uymuyo diye kullanmıyalımmı deseler yada merhaba kelimesi türkçe değil diyerek kullanmamakmı gerek HAYIR BEYLER BU İŞ BÖYLE OLMAZ Kaynak: Wardom http://www.wardom.com.tr/showthread.php?t=203673 birilerinin provakasyonlarına gelmeden birilerinin ekmeğine daha fazla yağla bal sürmeden önyargılarımızdan sıyrılıp konuya tarafsız bir açıdan bakmayı denememiz gerekli ilkokuldan başlayıp öss kpss ve hayatın her aşamasında karşımıza sorular olarak çıkan dil konusunu daha verimli kullanmak amaçlı değilde menfaat için öğrenmek zorunda bırakan sistemden başlamalı eleştirmeye bu konunun sadece ufak bir ayağı olan insanı karşımıza hedef alarak değil genelden özele inmeliyiz diye düşünüyorum.daha fazla dil öğrenmenin ve onu kullanmanın hiç bir zararı yok nedenmi zaten öğrenirken o dilin konuşulduğu toplumun kültürü ile değil kendi ana diline göre çevirdiğin kalıplarıyla öğrenirsin zaten temelde. yasaklayarak kınayarak vede hakaret ederek hiç bir şey düzelmeyeceği gibi daha fazla zarar görmesine yol açıla bileceği konusunuda göz ardı etmeyelim. Okuyan herkese saygılarımla |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Moderator
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Jan 2006
Üye numarası: #47801 Yer: im KALBİN
Karma etkisi: 44090
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 4407476
|
Alıntı:
Burasını anlayamadım. "Dil öğrenilmesini yasaklıyalım" diye bir ifade var da ben mi görmedim? Kolay gelsin,esen kalın. |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Cool Çırak
|
Burasını anlayamadım.
"Dil öğrenilmesini yasaklıyalım" diye bir ifade var da ben mi görmedim? Bahsettiğim şey tamamen yabancı dil öğrenmeyle alakalı yasaklayan var demedim zaten ama tü kaka göstermek zaten kendi ana dilimizi tam öğrendikmiki başka diller öğrenelim demek yanılgısına bi atıftı bir başka dil öğrenme arzusunun şu andaki gereğinin ve öneminin farkında olmayan bir düşüncenin sırf milliyetci bir düşünce tarzı ile bezeyerk bu görüşleri dil öğrenme çabasını gereksiz anlamsız zamansız bulma fikrinde olanlara söylemek istedim umarım anlaşılmıştır. bu arada kimseyle takışmak yada kavga etmek yada gereksiz söz düollosu için yazmadım bunlar benim görüşlerim beğenen olur salakça bulanda ama kırmadan dökmeden sonuça çözüme ulaşmak maksat Kaynak: Wardom http://www.wardom.com.tr/showthread.php?t=203673 saygılarımla |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Moderator
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Jan 2006
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 4407476
|
Sevgili kardeşim.
Kaynak: Wardom http://www.wardom.com.tr/showthread.php?t=203673 Anlamadığım bir şeyi sadece sordum. Siz de cevabını verdiniz. Hepsi budur. ![]() Takışmak veya tartışmak gibi lüzumsuz alınganlık göstermeniz gerekmez. ![]() Seviyeli her konu veya mesaj, fikrimize uymasada okunur ve memnuniyet duyulur. Bilerek veya bilmiyerek karıştırılan şudur. Bir yabancı dil daha öğrenmeye ne milliyetçi ne ümmetçi ne de sosyalist hayır diyecektir. Bazı görüşlerin itiraz noktası "Yabancı dil ile eğitimdir" Bu küçük nüans kaçırıldığı yada karıştırıldığı zaman birbirimizi anlamamış oluyoruz. Ve kör döğüşü başlıyor. ![]() Kolay gelsin,esen kalın. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Cool Çırak
|
Bazı görüşlerin itiraz noktası "Yabancı dil ile eğitimdir"
Bu küçük nüans kaçırıldığı yada karıştırıldığı zaman birbirimizi anlamamış oluyoruz. Ve kör döğüşü başlıyor. ![]() sevgili kardeşim karşı olduğun şeyin nedenleri niçinlerini yazmış olmanı dilerdim.karşıyız deyip atmak kolaycılık olsa gerek. tamamiyle karşı olunacak bir nokta ben göremiyorum (ama) hangi yaşta ne amaçlı nekadar ne süre ile olduğu bence daha önemli konular yabancı dille eğitim olmaz olamaz bu türkçeye hainliktir darbedirmi diyosun böyle diyen bir insan bunun akıl mantık sosyolaji psikoloji alanlarındaki sağlam gerekçelere bağlamalıdır. Kaynak: Wardom http://www.wardom.com.tr/showthread.php?t=203673 üstelik bunun bir kör dövüşü olduğunu düşünüyorsanda bence başlığı açan arkadaşa söylemen daha doğru olur ama ben sana kısaca nihayi görüşümü söyleyeyim ve kör dövüşü olmaktan çıkartalım HERŞEY DOĞAR BÜYÜR VE SONUNDA YOK OLUP GİDER acı ama neticede böle saygılar |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Moderator
|
http://www.wardom.org/yabanci-dille-...i-t155850.html
http://www.wardom.org/en-buyuk-somur...m-t149445.html Yukarıdaki linklerde, alınganlığınızın dışındaki konulara cevaplar bulabilirsiniz. ![]() |
|
|
|
![]() |
| Şu Anda Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
|
|