UdpUDP gelişen bilgisayar dünyasında paket aktarımlı datagram yolu oluşrurmak için yazılmıştır.TCP / IP ye göre çok daha küçük bir prosüdür içerir. En büyük dezavantajlarından birisi gönderilen veririnin gidip gitmediğini kontrol
Konu serkanfenerium tarafından açılmış, 1213 kişi tarafından görüntülenip, 5 yanıt almış.
|
Özel Yazılım Trojan+, güncellemeli ve garantili. Sadece 690TL! Kredi kartınıza 12 taksit kolaylığı!
|
|||||||
Udp konusundaki toplam yorum: 5, okunma sayısı: 1213. |
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
#1 |
|
Forum Kalfası
![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Feb 2005
Üye numarası: #1956 Yer: cd perl\bin\serkan.pl
Karma etkisi: 53
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 4444
|
UDP gelişen bilgisayar dünyasında paket aktarımlı datagram yolu oluşrurmak için yazılmıştır.TCP / IP ye göre çok daha küçük bir prosüdür içerir. En büyük dezavantajlarından birisi gönderilen veririnin gidip gitmediğini kontrol etmemesidir. Bu şekilde sağlam bir yapıladırma protocolü için TCP / IP kullanmanız yararınıza olucaktır.
Bu protocol sahesinde geniş ağlarda bile çok rahatlıkla başka bir pc nin ekranını aynı sizin ekranınınız gibi görebilirsinziz yahu ses aktarımını çok hızlı bir şekilde yapabilirsiniz. Fakat unutmamamız gereken bir şey var o da TCP / IP ın UDP veri aktarım trafiğini sömürecektir . UDP'yi DNS, TFTP, ARP, RARP ve SNMP protocolleri kullanır. Programcıların çğu TCP yerşine UDp yi kullanır . Bunun tek sebebi veri trafiğini fazla kullanmaması olsa gerek. UDP TCP ye göre daha hızlıdır. Çünkü verinin gittiğini sormaz buna yetkisi yoktur . Fakat TCP bu kontrolü yapmak zorundadır. Kaynak: Wardom http://www.wardom.com.tr/showthread.php?t=19705 TCP de olduğu gibi UDP ninde bir kimliği vardır. Ağ yazılımları bu kimliği verinin taa en başına yerleştirir. IP ye ve de bu kimliği eller ve ardından protocol numarasına yerleştir. Bilgi UDP de parçalara ayrılmaz ve hiçbir kayıt tutulmaz. Aslında UDP nin yaptığı tek iş bi port açmaktır. ÖRn: SNMP 161 nolu port u kullanır. Biz Örnek programımızda 1002 diye kafadan attığım bir port kullanacağız. TCP sizden çok ıvır zıvır isteyecektir. Aslında UDP bu yönden de çok işinize yarıyacak çünkü UDP size neredeyse hiç soru sormaz. Gelene git,. gidene gel demek bi anlamda Örnek bir UDP pakerinin Hex hali ( Alıntıdır.) 04 89 00 35 00 2C AB B4 00 01 01 00 00 01 00 00 00 00 00 00 04 70 6F 70 64 02 69 78 06 6E 65 74 63 6F 6D 03 63 6F 6D 00 00 01 00 01 UDP Kimlik 04 89 00 35 00 2C AB B4 Veri 00 01 01 00 00 01 00 00 00 00 00 00 04 70 6F 70 64 02 69 78 06 6E 65 74 63 6F 6D 03 63 6F 6D 00 00 01 00 01 Port Görev 5 Remote Job Entry (Uzaktan İş girişi) 7 Eko 9 Discard 11 Aktif Kullanıcı 13 Saat 15 Who is up or NETSTAT 17 Günün alıntısı (Quote of the Day) 19 Karakter Üreteci 37 Zaman 39 Resource Location Protocol 42 Host İsim servisi 43 Who is 53 DNS (Domain Name System) 67 Bootstrap Protokol Server�ı 68 Bootstrap Protokol İstemcisi 69 Trivial File Transfer 79 Finger 111 Sun Microsystem RPC 123 Network Time Protocol 161 SNMP Message 162 SNMP Trap Şekil 2. UDP port numaraları ve karşılıkları UDP Kullanacağım ama nasıl? İşte şimdi bu sorunu cevabına geliyorum . Yapılacak 2-3 işlem vardır. 1- En uygun port u seçmelisiniz.(başka programların protokollerin kullanmadığı ) 2-Bu porttan yararlanabilecek bir yazılım.(VEri aktarımı ve karşı pc de isteklerinizi gerçekleştirebilecek) 3-Veriyle komutları bir araya getirerek ilgili portla bağlantı içinde olması ( Veri gönderme işlemi) UDP nerelerde kullanılır? 1- Dosya (veri) Transverlerinde 2*-Bağımsız Ağ Kontrol Mekanizmalarında 3-Domain Adı Servislerinde ( Biliyorum bana da garip geldi ilk başta ama server ları bu işleri hızlı yapması gerektiğiniz düşünelim) Bu program hiç bir şey kontrol etmez mi? Tabiki hayır. Hata kontrollerine deyinmek istiyorum . Hata kontrolü, yalancı kimliğin, UDP kimliğinin ve verinin bütün oktetleri(en uygun protocol) üzerinde hesaplanır. Eğer veri okteti tek sayıysa, verinin sonuna 0 eklenir. Yalancı kimlik ve hata sınama bitleri, paket ile birlikte iletilmez. alıntıdır-saygılarımla... |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Daimi Üye
![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Apr 2005
Üye numarası: #14909
Karma etkisi: 0
![]() Karma: 2
|
peki benim bilg. 'da acık port olarak udp 9,1067,36779. portlar gözüküyor..msn kullanıyor bu portu.ne işe yarıyor acaba??
bi de bu udp portları kapatsak ne olur?? teşekkürler serkan bilgi için.. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Cool Çırak
![]() Kayıt Tarihi: May 2005
Üye numarası: #19110
![]() Karma: 14
|
kardeş bu udp 'nin nasıl anlarız hangi portu kullandığını bana yardımcı olursanız sevinirim.veya ahngi programı önerirsin bu udp portundan bağlantı yapmak için
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Forum Kalfası
![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Jun 2005
Üye numarası: #24728
Karma etkisi: 14
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 711
|
Alıntı:
UDP portlari cok guvenli olmadiklarindan genelde Yahoo ve MSN turu programlarca ses transferi icin kullanilirlar. Bu nedenledir ki Unix isletim sistemlerinde Yahoo gibi UDP portu uzerinden ses transferi yapilan chat programlarinda UDP portunun calismasina izin verilmez. Dolayisi ile Unix isletim sistemi olan kisiler, Yahoo da sesli Voice Conference ozelliginden faydalanamazlar. Unixin diger isletim sistemlerine oranla guvenlik farki bu tur noktalarda ortaya cikabilir. Gerci bunun icin bir third party program gelistirildi. Unixciler icin Sesli Yahoo Messenger diye. Bunlardan ikisi yanlis hatirlamiyorsam GYatch! ve pY! olmasi lazim. |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Daimi Üye
![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Feb 2005
Üye numarası: #1927 Yer: Back To Wardom !!
Karma etkisi: 11
![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 346
|
sase ye en içten dileklerimle katılıyorum daha başka yapacak bişi yok
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Çırak
![]() Kayıt Tarihi: Feb 2009
Üye numarası: #315098
![]() Karma: 10
|
çok yararlı teşekkürler...Emeğine sağlık...
|
|
|
|
![]() |
| Şu Anda Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
|
|