WAN Protokolleri [CCNA Ders 7]Arkadaşlar genel olarak CCNA Derslerimizin sonuna geldik. bu akşam sınavda atacağım hadi bakalım kimler geçebilecek görelim. bu döküman daha önce atılmıştı sanırım ama CCNA Ders7 olarak tekrar attım sınav için
Konu Logic tarafından açılmış, 2651 kişi tarafından görüntülenip, 13 yanıt almış.
|
Özel Yazılım Trojan+, güncellemeli ve garantili. Sadece 690TL! Kredi kartınıza 12 taksit kolaylığı!
|
|||||||
WAN Protokolleri [CCNA Ders 7] konusundaki toplam yorum: 13, okunma sayısı: 2651. |
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
#1 |
|
Daimi Üye
![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Mar 2005
Üye numarası: #4192
Karma etkisi: 31
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 2383
|
Arkadaşlar genel olarak CCNA Derslerimizin sonuna geldik. bu akşam sınavda atacağım hadi bakalım kimler geçebilecek görelim. bu döküman daha önce atılmıştı sanırım ama CCNA Ders7 olarak tekrar attım sınav için ayrı bir başlık açaçcağım isteyen arkadaşalr cevaplarını oraya atarlar.
DERS 7: WAN PROTOKOLLERİ Ders sonunda yapabilecekleriniz: -WAN protokollerini açıklamak. I. WIDE AREA NETWORK Özellikle networkleri uzak yerleşimler arasında bağlamak gerektiğinde değişik uzak bağlantı tekniklerini kullanan WAN teknolojileri kullanılır. Cisco değişik Wan teknolojilerini destekler. A. WAN BAĞLANTI TÜRLERİ LAN'larını bağlamak için kullanılan değişik WAN türleri vardır: -Dedicated -Circuit-switched -Packet-switched Dedicated ya da point-to-point olarak adlandırılan bağlantılarda kiralık hatlar (leased line) kullanılır. Circuit switching bağlantılar aynı bir telefon görüşmesi gibi sağlanır. Bağlantı sağlandıktan sonra veri aktarımı sağlanır. Dial-up bağlantılar ve ISDN bağlantılar kullanılır. Genelde düşük bant genişliğinde veri transferi için kullanılır. Packet-switching bağlantılar ise bant genişliğinin paylaşılmasını sağlar. Frame Relay ve X.25 en yaygın paket anahtarlamalı bağlantı yöntemidir. B. HDLC (High-Level Data-Link Control Protocol) HDLC (High-Level Data-Link Control Protocol), yaygın kullanılan standart bir protokoldir. Bit-temellidir ve Data Link katmanında çalışır. HDLC protokolü bir point-to-point protokoldür ve kiralık hatlar üzerinde kullanılır. C. PPP (Point-to-Point Protocol) PPP (Point-to-Point Protocol) bir data link katmanı protokolüdür ve dial-up bağlantılar (asynchronous) ya da ISDN üzerinde çalışır. Bu ortamlar da protokol olarak LCP (Link Control Protocol) kullanılır. PPP'nin ana görevi katman 3 paketlerini Data Link katmanı üzerinde taşımaktır. PPP'nin ana bileşenleri: Bileşen İşlevi EIA/TIA – 232-C Seri bağlantılar için bir fiziksel katman standardı. HDLC Paketlerin seri bağlantılar üzerinde birleştirilmesi. LCP Point-to-point bağlantıyı kurmak ve sürdürmek için bir yöntem. NCP Değişik network katmanı protokollerini oluşturma ve yapılandırma protokolü. PPP Authentication Yöntemleri: PPP bağlantılarında iki tür authentication yöntemi kullanılır: PAP ve CHAP. PAP (Password Authentication Protocol), CHAP'a göre daha az güvenli bir protokoldür. Parola metnin açık olarak gönderir. CHAP (Challenge Authentication Protocol) ise bağlantının başlatılmasında kullanılan protokoldür. Cisco Router'ları üzerinde PPP protkolünü yapılandırmak için: Router#encapsulation ppp D. FRAME RELAY Kaynak: Wardom http://www.wardom.com.tr/showthread.php?t=12928 Frame Relay yaygın kullanılan bir WAN protokolüdür. OSI Physical ve Data Link katmanlarında çalışır ve özellikle ISDN bağlantılar üzerinde çalışmak üzere geliştirilmiştir. Ancak günümüzde yaygın olarak değişik ortamlar üzerinde de kullanılmaktadır. Frame Relay, DTE (Data Terminal Equipment) ve DCE (Data Circuit-Terminating Equipment) arabirimleri arasında iletişim sağlar. DTE terminallerden, PC ve router aygıtlarından oluşur. Frame Relay bağlantılar X.25 bağlantılardan daha hızlıdır ve ayrıca connection-oriented şeklindedir. Bu anlamda iki DTE aygıtı arasında sanal bir devre oluşturulur. Frame Relay iletişimi: 1. Kullanıcının network aygıtı bir paketi (frame) network dışına gönderir. Paket router adresini içerir. 2. Router paketi alır ve hedef adresini kontrol eder. 3. Router paketi hedef arabirime gönderir. Bu aşamada pakete, sanal devreyi (PVC ya da SVC) tanımlayan DLCI numarası eklenir. 4. CSU/DSU (channel service unit/data service unit) sayısal sinyali alır ve onu PSE (Packet Switching Exhange) tarafından anlaşılacak şekle çevirir. 5. Yerel döngü (local loop), değişik medyaları kullanarak en yakın CO (closest office) ile bağlantı kurar. Örneğin UTP. 6. CO paketi Frame Relay ile hedefe gönderir. 7. Hedefte yine CSU/DSU tarafından paket hedef hosta ulaştırılır. Kaynak: Wardom http://www.wardom.com.tr/showthread.php?t=12928 1. DLCI (Data Link Connection Identifiers) Frame Relay sanal devreleri (virtual circiuts) DLCI'lar tarafından tanımlanırlar. Genelde bir Frame Relay servis sağlayıcısı DLCI değerlerini atar. Bu değerler Frame Relay tarafından kullanılarak sanal devreler, networkteki diğer sanal devrelerden ayrılır. Arabirimlere (interface) DLCI numarası atamak için: Router#frame-relay interface-dlci ? 2. LMI (Local Managemet Interface) LMI (Local Managemet Interface), 1990 yılında Cisco tarafından geliştirilmiş bir sinyalleme standardıdır. LMI aygıtların durumlarını yönetmek için kullanılır ve değişik durum bilgilerini sağlar. E. ISDN (Integrated Services Digital Network) ISDN, var olan telefon networklerde çalışmak üzere tasarlanmış sayısal bir servistir. ISDN, veri ve ses iletiminde kullanılır. Ancak ISDN uygulamaları bant genişliğine gereksinim duyarlar. Bu nedenle özellikle video konferans gibi uygulamalar için kullanılır. 1. ISDN Terminalleri ISDN networküne bağlı aygıtlar terminal aygıtları (TE) olarak bilinir. İki türü vardır: TE1: Terminal Equipment type 1: doğrudan ISDN networklerine bağlanan terminalleri gösterir. TE2: Terminal Equipment type 2: doğrudan ISDN networklerine bağlanmak için bir terminal adapter (TA) kullanan terminalleri gösterir. F. DDR (Dial-on Demand Routing) DDR (Dial-on Demand Routing), iki ya da daha çok Cisco router aygıtının bir ISDN dial-up bağlantısını aramasını sağlar. DDR, yalnıza az ve ara sıra gereken bağlantılar için kullanılabilir. DDR bağlantısı PSTN ve ISDN üzerinde oluşturulabilir. DDR'ın işleyişinde hedef belirlendikten sonra, DDR araması (call) başlatılır. Ardından iletim yapılır. DDR'ın yapılandırılabilmesi için üç görevin yerine getirilmesi gerekir: 1. Statik route tanımları yapılır. Bu tanımlama uzak networklerin nasıl kullanılacağını ve hangi arabirimin kullanılacağını tanımlarç 2. Router üzerindeki trafik belirtilir. 3. Uzak networke ulaşmada arabirimi aramak için kullanılacak bilgiler düzenlenir. Statik routing işleminde ise sistem yöneticisi routing tablosundaki bilgileri manuel olarak girer. Statik route eklemek için şu komut kullanılır: ip route hedef network subnet mask sonraki routerın adresi Ayrıca administrative distance olarak adlandırılan (varsayım 1) değer girilir. Bu değer router'ın kullanılmasını sağlar. 0 en güvenilir değeri, 255 ise en az güveni belirtir. 255 değeri o routerın pek kullanılmayacağı anlamına gelir. II. SORULAR 1. Which protocols are supported by PPP? Yanıt: NCP, LCP ve HDLC. 2. What is the default LMI type? Yanıt: Cisco. 3. Which protocols use a PVC at layer 2 ? Kaynak: Wardom http://www.wardom.com.tr/showthread.php?t=12928 Yanıt: Frame Relay uses a PVC at data link layer. 4. Which command is used to list all PVC and DLCI configuration? Yanıt: sh frame pvc 5. Which contains Frame Relay control information ? Yanıt: BECN (Backward-Explicit Congestion Notification) |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Banned
![]() ![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Feb 2005
Üye numarası: #2138
Karma etkisi: 0
![]() ![]() ![]() Karma: 263
|
hoca hoş geldin çıkıcaktım ama gelmeni bekledim.bu arada ot ile ilgili bi açıklamada bulundum bi arkadaşa senin yazını kullandım açıklamak için forumda görebilirsin ama kaynak belirttim
![]() ben de izmirliyim mimarım vaktim olursa gelip ziyaret etmek istiyorum Düzenleyen septagh : 25-05-2005 at 16:19. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Daimi Üye
|
önemli değil dostum iyi yapmışsın sınavı atacağım bugün katılmanı beklerim çalışkan talebelerimdensin bilgiye önem veren az kişi kaldı.
Ege universitesi CCNA kursumuzda bile 8 kişiye ders anlatıyoruz gersini sen düşün artık... |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Daimi Üye
![]() ![]() ![]() Kayıt Tarihi: Feb 2005
Üye numarası: #1966
Karma etkisi: 12
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karma: 476
|
valla logic saol senin şu ders notlarında olmasa
![]() |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Daimi Üye
|
Rica ederim arkadaşım hepsi sizler için.
Sınavı yarın yapmaya karar verdim birkaç soru daha bulacağım biraz geniş bir sınav olsun istiyorum. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Daimi Üye
Üye numarası: #4639
Karma etkisi: 8
![]() Karma: 62
|
Bilgiler İçin teşekkürler Logic...
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Çırak
![]() Kayıt Tarihi: Mar 2005
Üye numarası: #8136
![]() Karma: 10
|
Dökümanlar için teşekkürler ama aslında birazda amaçını anlamak lazım.
Cisco Ağ Akademisi Eğitim Programı (CNAP) larda verilen eğitim aslında tamamen yetersiz.Bu kesinlikle ders veren kurumun değil cisconun satış stratejisinden kaynaklanıyor.CCNA dersleri size ancak sistemlerin alt yapısını webde "html-flash" karışımı bir ortamda anlatıyor.Gerisini size bırakıyor.Yani sadece ezbere anlatıyor, "Bu neden böyle?" diye bir soru soramıyorsun.Sonra sınava gelince gümlüyorsun.Çünkü sertifika sınavında (özellikle CCNP) derste görmüş olduğunuzdan çok daha fazla şeyler soruyor ve tamamen mantık ve deneyim istiyor. Kaynak: Wardom http://www.wardom.com.tr/showthread.php?t=12928 Bunun için fiyatı MSCE kitaplarından 5 kat pahalı olan cisco exam. kitaplarını almanız ve okumanız Varsa cisco routerlar yoksa similatorlerde konfigurasyonlar yapmanız gerekiyor. Zaten CCNA, CCNP ders notları (web arabiriminin tamamı) nette underground sitelerden zipli şekilde indiribirsiniz veya piyasadan 5-10 milyona satın alabilirsiniz. Ben eğitimi Çukurova Üni. aldım.Ama dediğim gibi sadece altyapı veriyor eğitim gerisi size kalıyor.Yani boşuna CCNA eğitimi almak için kasmayın. Gerçekte ise, özel sektörde, hala cisco 2600 serisinde 4 farklı FCT cihazını yönlendiremeyen sertifikalı arkadaşlar var. Herşeyi işin başında öğrenirsiniz, usta-çırak ilişkisi ki buda özel sektörde oluyor.sertifika ve kurs hede hödö... |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Daimi Üye
|
onu bilmem bizim eğitimlerimiz teorik + pratik şeklindedir. lab larımızda uygulamalarımız vardır. bu şekilde uygulama yapmayan kurumlar varsa onu bilemem. biz elimizden geldiği kadar kişileri gerçek hayatta karşılaşacakları konularda pratik yaptırmaya çalışıyoruz.
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Çırak
![]() Kayıt Tarihi: Mar 2005
Üye numarası: #8136
![]() Karma: 10
|
Alıntı:
Çok suni bir ortam.Bende eğtimi aldıktan sonra herşeyi bildiğimi sanıyordum ama aslında kurs hiç birşey vermiyor. CNAP eğitimi iyi bir puanla bitiren elemanlar yanıma geliyor.Adama TCP/IP nin katmanlarını say desem ezbere hangi katmanın ne işe yaradığını ve hangi presiplerle çalıştığını söylüyor ama eline RJ45 jack verip bunu cat-5 çak dediğimizde afallıyor. CNAP kursları her zaman bir teknoloji geriden geliyor.Şuan artık heryerde VoIP, Wi-Fi kullanılıyor.Bunların alt yapılarını vermiyorlar.Router konfigurasyonlarında size hiç VoIP tel yönlendirmeden veya Cisco Aironet AP'lerden bahsediyorlar mı? Piyasa artık bunlarla dolu.Ve piyasada satılan orjinal kitaplarında wi-fi sinyalleri, anten çeşitleri, dbm güç hesapları etc. gibi konular var. Müşteri artık 300 m. yere kablo çektirmek yerine Wireless istiyor, hangi tip AP kullanacağını, hangi tip anten kullanacağını, dbm ve parazit hesaplarını nasıl yapacağını öğretiyor mu.Bu konuları daha üst Cisco kurslarında göreceğinizi söylerler, birde bakmışsın bütün hayatın kurslarda geçmiş. Öğrendiğin bütün router komutlar yerine, web arabirimli routerlar çıkmış, işler çocuk oyuncağı olmuş.(3com,Planet markalar web arabirimli yönetime geçtiği halde cisco hala consol da boşuna mı kasıyor sence) Asıl olan kendini eğitmektir. Saygılar... |
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Daimi Üye
|
dostum herşeyi karşıdan beklersen her zaman kaybedersin. son sözünde ne güzel söylemişsin asıl olan kendini eğitmektir.
Kaynak: Wardom http://www.wardom.com.tr/showthread.php?t=12928 adam sana balık tutmayı çğretiyor balığı avlayı eline vermeyecek. o sana 5 öğretiyosa seninde 15 i kendin öğrenmen gerek. fakat biz türk halkı olarak armut piş azıma düş istiyoruz. piyasada o kadar çok üzerinde çlışılan konu varki. wireless olsun vb. bunların hepsini sana vermesi zaten imkansız. bunlarıda senin temelleri öğrenmeden öğrenmen imkansız bu adamlar sana temel veriyor. temel olmadan üstüne çıkamazsın bence. adam akıllı başka temel alacağın yerde yok gibi birşey. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Daimi Üye
Üye numarası: #9982 Yer: antalya
Karma etkisi: 8
![]() Karma: 16